Търговище е на 4-то място по достъп на интернет в домакинствата

Изследване на Отдел „Статистически изследвания” – Търговище за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата се провежда във всички държави-членки на Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите.

Достъп на домакинствата до интернет

Резултатите от проведеното изследване за използване на ИКТ в домакинствата и от лицата показват, че през 2021 г. 88.0% от домакинствата в област Търговище (83.5% средно за страната) имат достъп до интернет в домовете си. За периода 2011 – 2021 г. относителният дял на домакинствата с достъп до интернет от областта се е увеличил с 63.7 процентни пункта.

През 2021 г. с най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет е област Варна (91.1%), а с най-нисък – област Враца (67.9%). По този показател област Търговище заема четвърто място сред всички 28 области в страната.

Използване на интернет от лицата

През 2021 г. в област Търговище 78.7% от лицата на възраст между 16 и 74 навършени години използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично (73.9% средно за страната). Относителният дял на лицата, използващи регулярно интернет, е най-висок в област София (столица) – 84.4%, а най-нисък в област Пазарджик – 52.1%.

Регулярното използване на интернет при мъжете и жените в област Търговище е съответно 76.3 и 80.8% (средно за страната – 75.1% при мъжете и 72.8% при жените).

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като е регистрирана правопропорционална зависимост между образователното равнище и честотата на използване на глобалната мрежа. Докато 96.1% от лицата с висше образование и 88.5% от лицата със средно образование в областта са регулярни потребители, то 58.6% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които интернет предоставя.

Използване на интернет от лицата за взаимодействие с публични институции

През последните 12 месеца 15.7% от лицата в област Търговище (26.6% средно за страната) използват интернет за взаимодействие с органите на държавната и местната власт (получаване на информация от уебсайт или приложение на публична институция; изтегляне и/или подаване онлайн на официални документи или формуляри). Този относителен дял е най-висок в област Благоевград (43.8%), а най-нисък в област София (6.9%).

Електронна търговия

През 2021 г. в Североизточния район (области Варна, Добрич, Търговище и Шумен) относителният дял на лицата на възраст между 16 и 74 навършени години, които са купували стоки и услуги по интернет през последните три месеца, достига 23.9% (19.6% средно за страната).

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе