Въздушен филтър. Как работи. Кога е време за смяна?

Въздушният филтър предпазва автомобила от попадането на многобройните частици прах, кал и други замърсители от въздуха в двигателя. За да може двигателите с вътрешно горене да функционират им е необходим голямо количество въздух. А именно въздухът намиращ се в близост до пътната настилка е най-замърсен. Това е и основната причина въздушният филтър да не остава чист за дълго. Смяната му е наложителна на определен период от време (при смяната на маслото или на около 10 000 км.).

Ролята на въздушния филтър е да пречиства въздуха, постъпващ към горивната камера. Редовната смяна и поддръжката на въздушния филтър е от огромно значение за дълговечността на двигателя, за неговата мощност и за разхода на гориво.

Въздушният филтър трябва да отговаря едновременно на няколко условия. Основната му задача е да бъде в състояние да отсява и най-дребните прашинки или кристалчета сол от въздуха.. В допълнение въздушният филтър не трябва да се затлачва, защото така ще се намали притока на въздух към двигателя. И не на последно място филтърът трябва да е способен да издържа на влага, без структурата и работата му да се влошават. Това е така, защото въздухът никога не е напълно сух, а по време на дъжд рискът за намокряне на филтъра е още по-голям и той може да се деформира.

Най-често за направата на филтъра се използва специална хартия, тъй като синтетичните материали струват много по-скъпо. Тази хартия обаче е достатъчно здрава, тъй като е напоена със специални смеси, например синтетична смола.

Можете да познаете добрият филтър по качеството на поставяне на филтриращите щори, а именно честота и стъпка на поставянето им. Важно е също и колко плътно филтърът влиза във филтърната кутия.

Когато въздушният филтър е затлачен с боклуци или набъбнал от влагата той спира да пропуска достатъчно въздух до двигателя и има вероятност по-старите двигатели да се задавят. При по-съвременните автомобили сензорите ще засекат недостига на въздух и електронният блок ще намали мощността. Ив двата случая резултатът от това е повишен разход на гориво. При дизеловите агрегати недостигащият въздух води до непълно изгаряне, което е съвсем видимо чрез облаците черен пушен, които излизат от ауспуха.

Видео инструкция за смяна на въздушния филтър с autodoc.bg

Тъй като най-важната роля на въздушният филтър е да предпазва автомобила ето и основните признаци, по които да познаете, че филтърът на автомобила ви има нужда от смяна:

– Трудно палене при топло време
– По слаби характеристики на автомобила (по – малко конски сили)
– Повишен разход на автомобила
– Богата смес на горивото (недостиг на въздух)

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе