МОН започна приема на заявления за прием на деца от Украйна

Регионалните управление на образованието (РУО) в страната приемат заявления от бежанци от Украйна, които искат да запишат децата си в детска градина или в училище. В зависимост от възрастта, завършения до момента клас, местонахождението и желанието на родителите децата и учениците бежанци се насочват към конкретна образователна институция. Целта е тази подготвителна работа да бъде свършена колкото може по-бързо, за да може бежанците да се включат в учебните занятия веднага, щом получат официален правен статут в България.

Децата на родители с двойно гражданство могат да бъдат приети в детска градина или училище, без да се преминава през процедурите за бежанците, които имат само украински паспорт.

На сайта на МОН е публикуван образец на заявление, което родителите от Украйна трябва да попълнят и подадат в РУО. В него те трябва да посочат майчиния език на детето, дали владее в някаква степен български или други европейски езици, къде и кой клас е завършил в своята страна. Консултации могат да се получат на Горещия телефон на Министерството на образованието и науката 0800 16 111.

Във всяко РУО има обучени експерти, които имат опит с приема и обучението на деца, търсещи или получили международна закрила. Механизъм за прием на деца-бежанци в българската образователна система съществува от 2015 г. Създаден е във връзка с бежанците от войната в Сирия.

В редица Регионални управления на образованието в страната вече постъпват запитвания за прием на деца от Украйна в детски градини и училища. В образователните институции в област Бургас вече са разпределени осем такива деца. Две от децата – във  втори и в трети клас, ще ползват услугите на Център за специална образователна подкрепа в областния град. Други две ще бъдат записани в V и в VI клас в едно от основните училища в града. Останалите четири деца ще тръгнат на детска градина и на училище в Слънчев бряг, Созопол и Несебър.

Три сестри от Украйна ще тръгнат на училище в Пловдив – в пети, осми и десети клас. Децата ще получат и психологическа подкрепа от  училищния психолог и ще изучават български език като чужд в рамките на 120 часа. Момичетата са пристигнали в България от Киев с родителите си. Техният майчин език е руски, а дядо им е бесарабски българин.

В Плевен желание да ходи на училище е изявило 16-годишно момче от Украйна. Множество запитвания има също в София и Варна.

Образец на заявлението за постъпване на деца-бежанци в българска детска градина или училище можете да свалите ТУК.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе