Близо 15 милиона лева за неделните училища в чужбина

Близо 15 млн. лв. са предвидени за финансиране на 257 български неделни училища зад граница през учебната 2022-2023 година. Обновеният Списък на българските неделни училища в чужбина беше утвърден от министъра на образованието на науката по предложение на междуведомствена комисия.

В него за първи път влизат 16 неделни училища, които досега са били подпомагани от България само за отделни проекти. От тях 14 са в Европа. Повечето са във Великобритания, Италия, Германия, Франция и Гърция. Българско училище с три подразделения ще обучава деца на Канарските острови в Испания – Тенерифе, Гран Канария и Лансароте. В Ротердам (Нидерландия) също четат и пишат на български език. В Северна Америка ще се финансират две допълнителни училища – в САЩ и Канада.

По желание на Асоциацията за интеграция и благосъстояние „Балкан-Мадрид“ от списъка са отпаднали две училища в Испания – Първо българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ във Фуенлабрада и  Първа българска неделна гимназия „Йордан Йовков“ в Мадрид. Техните ученици ще продължат обучението си в други училища на организацията.

През тази учебна година зад граница работят общо 373 български неделни училища. От тях 243 се подпомагат дългосрочно от държавата. Други 130 се финансират частично по Националната програма „Роден език и култура зад граница“. Програмата подкрепя отделни проекти, свързани с популяризиране на езика, историята и културата на България.

В 43 държави на шест континента се обучават над 35 000 деца от 4-годишна възраст, ученици от I до XII клас и кандидат-студенти. За 12 години броят на децата и младежите в българските неделни училища е нараснал почти 10 пъти.

Министерството на образованието и науката (МОН) подпомага организационно, методически и финансово заниманията на децата от предучилищна възраст, обучението на по-големите ученици по български език и литература, история и цивилизация, география и икономика, както и дейности, свързани със съхраняване на българския фолклор и култура. В програмите на МОН са включени обучения на учителите от неделните училища, партньорства между тях и създаване на електронни материали за работа от разстояние.

За първи път през тази година се предвижда да се изготвят обучителни програми за децата в предучилищна възраст в българските неделни училища и електронни материали за тях.

Възпитаниците на неделните училища имат възможност да се явят на изпит и да получат сертификат за владеене на български език по Общата европейска езикова рамка. С него учениците могат да продължат образованието си в България. Има възможност висши училища да зачитат оценката от сертификата с минимално ниво В2 като балообразуваща за отделни специалности.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе