Издигат паметник на строителя на паметника на Шипка Пеньо-Бомбето в родното му село Дралфа

Общинският съвет в Търговище ще разгледа предложение за издигане на паметник на строителя на Паметника на свободата на връх Шипка, Пеньо Атанасов – Бомбето. Докладната се внася от кмета д-р Дарин Димитров, след постъпило в Общината искане от инициативен комитет, начело с Гергана Колева и Диянка Петкова.

Паметникът ще бъде поставен в родното село на майстора, Дралфа. Идеята е той да бъде издигнат в чест на 120-годишнината от рождението на Пеньо-Бомбето, която е на 2 юни.

Паметникът ще представлява постамент с реалистичен скулптурен портрет в реален ръст на Пеньо Атанасов. Негов автор ще е скулпторът Илия Иванов. Проект за точното място за поставянето му вече е изготвен от арх. Живка Миланова. Избрана е площ, която да се вижда от главния път София-Варна, както и от ЖП-линията, която минава в близост.

Паметникът ще бъде построен със средства от дарения. Необходими са над 30 000 лв., като до момента са събрани около 10 000 лв.

Организаторите призовават всички желаещи да се включат в дарителската кампания, като преведат средства по откритата за целта сметка: IBAN: BG24FINV91502017489132, с титуляри Гергана Колева и Диянка Петкова.

Идейният проект на паметника, списък с членовете на инициативния комитет и докладната на кмета са публикувани в сайта на Общината: https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/meetings/Sesia31.03.2022

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе