Няколко пожара в сухи треви горяха в областта вчера

На сигнали за няколко пожара, възникнали в запалени и оставени без наблюдение сухи треви и растителни отпадъци, са реагирали през вчерашния ден екипи на районните служби ПБЗН в областта. Служители на РСПЗБН-Антоново са погасили пожар в сухи треви и храсти в землището на с. Семерци, община Антоново, който е обхванал около 3000 кв м площ. Пожар на съизмерима площ, причинен от запалени сухи треви в двора на къща в с. Камбурово, са погасили техни колеги от РСПБЗН-Омуртаг. Екип на РСПНЗН-Търговище е ликвидирал пожар в сухи треви в землището на с. Острец – в близост до пътното платно. Пожарите са погасени без преки материални загуби.

От РДПБЗН-Търговище, имайки предвид, че със затоплянето на времето закономерно се увеличават дейностите за почистване от изсъхнала растителност и шума от листа по улици, дворни места, земеделски земи и пр., отново напомнят на гражданите, че за бъдат избегнати рисковете от пожари с непредвидими последици, трябва стриктно да се спазват основните правила за противопожарна безопасност.  А именно – преди да запалят огън на открито, да се уверят, че разполагат с достатъчно количество вода и други подръчни средства/например-тупалки/ за загасяването му при поява на вятър или при напускане на мястото. Огънят не трябва да се пали в близост до дървени стрехи, навеси, постройки, и изобщо – до бързозапалими материали. Той никога не трябва да бъде оставян без наблюдение, а след погасяването му хората трябва да се убедят, че са сторили това надеждно. Да не се пали огън на открито при наличието вятър, защото той способства за по-бързото му разпространение.

За изминалото денонощие без преки загуби са погасени и два пожара, възникнали в непочистени коминни тела на жилища – на ул. „Хр. Ботев“ в гр. Търговище и в жилищен блок в кв. „Запад“ на същия град.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе