Ученици от ПГТЛП – Попово се включиха в национален конкурс „Млади таланти в модата“

В периода 13 – 15 април 2022 г. в гр. Гоце Делчев се проведе Националния конкурс „Млади таланти в модата“. Събитието се организира от дирекция „Професионално образование и обучение“ на Министерство на образованието и науката, в партньорство с Национална асоциация на училищата по мода „Росица Иванова“ и Българска асоциация за текстил, облекло и кожи.

В състезателната програма на тема „Минало в бъдеще време“ се включиха 15 отбора. Отборът на ПГТЛП, гр. Попово изключително успешно представи идейното си портфолио:

„Човешката цивилизация гради бъдещето си на основата на миналото. Миналото, със своята огромна сила се намесва в изграждането на съдбата на човек. В много случаи миналото подтиква цели народи да изградят по-различно бъдеще. Всичко в природата, в живота и в историята следва определен кръговрат. Модата не прави изключение. Няма нищо ново, което да не черпи идеи от миналото и да ги претворява чрез нов начин на мислене: нова конструкция, нови материали, ново настояще, което прилича на бъдеще. Всички велики дизайнери използват в своите колекции елементи от облеклото на минали епохи. Това вдъхнови и нас при създаването на нашият тоалет. Представяме ви една смела визия, съчетала минало и бъдеще: ансамбъл от три части – бюстие, сако и панталон. Бюстието напомня средновековна ризница, изработено е чрез моделиране върху манекен, като за основа е използван еластичен хастар.

Приложили сме техника, при която в метални елементи са вплетени текстилни бели и златисти ширити. Начинът на конструиране ни напомня за изкуството на Пако Рабан – на съвременната амазонка – смела и силна жена, която не се страхува да разкрие същността си чрез облеклото. Панталонът е силно втален, с дължина над глезена, изработен от еластична кожа, с пришити метални елементи в колана. В областта на ханша е вградена платка от прозрачен тюл. Сакото е изработено от бяло букле и е нов прочит на класическото сако на Шанел. В предните части е преплетена широка лента, която преминава към гърба и се спуска свободно. Джобовете са декоративни, изработени от метални елементи и ширит. Гърбът е от две части, с асиметрична форма, които се припокриват в областта на раменете. Ръкавите са едношевни, прикачени в подмишечния участък и откриващи раменете, конструирани са така, че да оформят гънки. Линията на подгъва на сакото, ръкавите и гърба е обработена чрез разнищване и укрепване с ширит. Създадохме тоалет, който ни пренася в миналото, но носи заряда на младежка енергичност, ексцентричност и моден блясък“.

Жури в състав преподаватели от Югозападен университет „Неофит Рилски“, гр. Благоевград класираха отбора на ПГТЛП, гр. Попово на ВТОРО място в категория „Художествена скица“ и ВТОРО място в категория „Цялостно творчество“. Отборът получи и специалната награда на ЮЗУ „Неофит Рилски“, гр. Благоевград със Сертификати за прием в университета на участничките Александра Недялкова, Мелис Сюлманова и Хюлия Халилова. Награда бе връчена и от модно студио „Талегра“ Благоевград.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе