3 хитри начина, с които букмейкърите изкарват пари

Букмейкърите са търговски компании, които приемат залози върху изхода от спортни събития. Те покриват голям набор от различни спортове, първенства и пазари за всяко едно събитие. Предлагат десетки хиляди различни възможности във всеки един момент. Как успяват да се подсигурят, че ще са на печалба и няма да изпаднат в риск от фалит?

Тук не говорим само за техния интерес да печелят пари, да увеличават стойността на акциите си или да са по-добри от конкурентите. Легитимен интерес на всеки потребител е избраните от него букмейкъри да са в добро финансово състояние. Защото, ако операциите са с негативен финансов резултат, от това ще пострада не само компанията, но и всеки неин клиент.

Работата на тази индустрия е цяла наука и сега ние ще разгледаме три хитри начина, чрез които букитата успяват да са на печалба. И то без да мамят клиентите си по какъвто и да е начин.

Във всеки един коефициент е фактурирана комисионна за брокера

Ставките, които виждаме за даден мач, не са коефициентите, които на 100% отразяват вероятностите за различните изходи. Да, специалисти и софтуер изчисляват вероятностите с абсолютна стойност. Обаче няма как да получим коефициентите отразяващи тези вероятности.

Ще го илюстрираме с един пример с игра на „Ези-Тура“. Всеки знае правилата – хвърляме една монета, тя може да падне на една от двете си страни. Който познае печелившата страна печели. Вероятността между „Ези“ и „Тура“ е разпределена поравно. На вероятност от 50% отговаря реален коефициент от 2.

Приемаме, че има залози на тази игра и 200 човека участват. 100 от тях слагат един лев на едната страна, останалите на другата – общо 200 лева. След хвърлянето на монетата, 100 от тях печелят, а останалите губят. Едните ще загубят 100 лева, а другите ще получат 200 лева. И това при равно разпределение на залозите. В най-добрия случай за букмейкъра няма да остане нищо. В най-лошия, болшинството от хората ще са заложили на печелившата страна и той ще регистрира загуба.

Ето защо при вероятност от 50/50, букмейкърите поставят коефициент от 1.90. Така при абсолютно същия сценарии, те ще трябва да изплатят 190 лева срещу получени 200.

Втората хитрост се отнася до балансирането на залозите

Видяхме, че ако този баланс е факт, букмейкърът няма как да е на загуба. Но каква е гаранцията, че ще имаме 100 души заложили на „Ези“ и 100 души заложили на „Тура“. Ами истината е, че такава не съществува.

Тук идва основната роля на гореспоменатите специалисти и софтуерът, който използват. Да, важно е да се определят точните коефициенти в началото. По-важно е обаче после да се осигури нужният баланс. Това може да се случи по няколко начина.

На първо място сте забелязали, че коефициентите се променят постоянно. Именно балансирането на разпределението на залозите е основната причина за това. Посредством повишаване и намаляване на ставките, букмейкърите подпомагат равномерното поставяне на залози. Когато много хора залагат на един знак, коефициентите падат, на останалите се покачват, за да се привлече вниманието към тях.

Друга възможност за балансиране на книгите е посредством използване на различни бонуси и промоции. И по-конкретно тези, които са за дадено спортно събитие. Възможностите са много и най-различни. Може да ни предложат по-висок коефициент, ако заложим на определен пазар. Или пък да ни предложат безплатен залог, ако изберем него и загубим. Това се прилага при много популярни събития, за които се очаква огромен интерес и има голяма вероятност за липса на баланс. Особено, ако има очевиден фаворит.

В комбинация с управление на коефициентите, букмейкърите успяват да държат нещата под контрол.

И не на последно място, компаниите печелят от емоциите на клиентите си

Това важи в известна степен за това, което споменахме в предишната секция. Но там не е основен фактор, защото е намесена много математика и много статистика. По-скоро може да се усети при опции като „Затвори залог“, „Промени залог“, пускането на огромни прави колонки, използването на бонуси към депозит.

  • Много хора, повлияни от емоциите си, се възползват от предложенията за продажба или редактиране на фиш. Може да затворят по-рано, с цел намаляване на загубите, но после фишът да излезе. Или да затворят срещу част от печалбата си, спестявайки немалко средства на букмейкъра. Може да се разколебаят и да заменят мач, който излиза, с такъв, който не.
  • Повлияни от алчността си, други потребители правят реалистично невъзможни прави колонки с огромен брой срещи. Надеждата за огромен удар осигурява огромни печалби от загубени залози на букмейкърите.
  • Както знаете, при получаването на бонус към депозит, има определени изисквания за превъртане, както и някои други условия. Много хора не преценяват реалистично дали изпълнението на тези изисквания им е по силите. Правят максималния депозит за бонуса, което ги изправя пред огромен оборот за превъртане в последствие. Не успяват да издържат на напрежението и губят доста солиден по размер депозит.

Комбинацията от всички тези три хитрини е напълно достатъчна, за да се подсигурени букмейкърите от фатални загуби.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе