Обявяват процедура за подбор на съдебни заседатели към Окръжен съд – Търговище

Снимка: Данче Бозаджиева

Общински съвет Търговище обявява процедура за подбор на  кандидати за съдебни заседатели към Окръжен съд – Търговище за мандат 2023 г. – 2026 г. Определеният от брой на заседателите за Търговище е 18.

Кандидатите трябва да са на възраст между 21 и 68 години и да имат настоящ адрес в общината. Те трябва да са със завършено най-малко средно образование, да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията, както и да не страдат от психически заболявания.

Съдебни заседатели не могат да са лица, изпълняващи същите функции в друг съд; общински съветници от съдебния район, за който са избрани; участващи в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели; работещи в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата на национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който са избрани.

Кандидатите трябва да имат предвид, че не могат да бъдат избирани за повече от два последователни мандата към Окръжния съд.

Необходимите документи за участие в процедурата включват подробна автобиография, подписана от кандидата; нотариално заверено копие от диплома за завършено образование; медицинско удостоверение, че лицето не страда от психично заболяване; данни за контакт на две лица, към които Общинският съвет да се обърне за препоръки; мотивационно писмо; писмено съгласие; декларация за липса на обстоятелствата по чл. 67, ал.3 от Закона за съдебната власт; документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако са родени преди 16 юли 1973 г.

Документите се подават лично от кандидатите в Центъра за административно обслужване на Община Търговище, в срок от 3 май до 3 юни 2022 г., включително.

Определена с Решение на Общинския съвет временна комисия ще разгледа документите и ще изслушва всеки от допуснатите кандидати в публично заседание. Най-малко 10 на сто от лицата, които се включват в списъка, трябва да са с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности.

След проведеното от Комисията изслушване ще бъде съставен доклад за протичането му. Той ще бъде предоставен на Общинския съвет, който следва да определи кандидатите за съдебни заседатели, които предлага за избиране.

Образци на документите и информация за процедурата са публикувани на адрес: https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/messages.obsht.savet/ObiavlenieSZasedateli

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе