Връчиха сертификати на участниците в тазгодишното издание на конференцията „История и памет“

Днес, 21.05.2022 г., в гр. Велики Преслав началникът на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева официално връчи сертификатите на учениците, участвали в шестата поред Регионална историческа конференция „История и памет“. В конференцията, която се проведе на 12 и 13 април тази година в електронна среда, участваха възпитаници от 11 училища в областта. За награда на учениците и техните ръководители РУО – Търговище организира и проведе пътуване до Национален историко-археологически резерват и музей гр. Велики Преслав.

При връчването на сертификатите на всички участници, началникът на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева благодари за постоянството, родолюбието и отношението към българската история на учениците и ръководителите. Благодарствени адреси получиха спонсорите на проявата „Лайънс клуб“ Търговище и ЕМУ АД – Търговище.

По време на посещението групата разгледа Националния историко-археологически резерват и музей. Особен интерес предизвика срещата с Преславското златно съкровище в трезора на музея.

Учениците и техните ръководители станаха свидетели  на т. н. „Преславни дни“, в рамките на които се проведе „Събор на средновековното културно наследство“, в чест на цар Симеон Велики. Присъстваха на официалното откриване, което стартира с музей на открито и демонстрация на средновековни бойни практики и бойни конни демонстрации. Участниците се потопиха в духа на отминалата  историческа епоха, проследявайки с интерес останалите демонстрации, представени от Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе