Заместник-окръжният прокурор закри Образователната програма за Първо СУ „Св. Седмочисленици“

В Първо СУ „Св. Седмочисленици“ в последния час от Образователната програма  „Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ прокурор Васил Ангелов изнесе лекция на тема „Престъпления, свързани с наркотици и трафик на хора.“

Магистратът разказа за нормативната уредба – Закон за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, който регламентира трите групи – силно действащи, които не са разрешени изобщо; силно действащи, разрешени например за медицинска употреба и слабо действащи. Обърна внимание на ефектите, които се търсят от употребата на наркотици – отпускане или еуфория, като винаги следващата стъпка е повишаване на дозата или преминаване към по-силна дрога. Наказуеми са, както разпространението, така и употребата им. По българския закон предвидените наказания са лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба.

Прокурор Ангелов разказа за случаи от практиката си, някои от тях свързани дори с грабежи и убийства под влияние на употребата на наркотици или абстинентен глад.

Интерес и диалог предизвикаха въпросите за лечението от наркотична зависимост, изтърпяването на наказанието „Лишаване от свобода“ и липсата на среда, в която да се ресоциализира, както и статистическите данни за обичайното завръщане към дрогата.

В края на часа учениците получиха удостоверения за участие в Образователната програма за учебната 2021/2022 година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе