Няколко инициативи от РЗИ – Търговище по случай 31 май – Световния ден без тютюнопушене

Всяка година на 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнопушене. За първи път Световната здравна организация (СЗО) обявява този ден през 1988 година. Той се провежда в страни по целия свят, като целта е както акцентиране върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, така и насърчаване на ефективни политики за намаляване въздействието от тютюнопушене.

Тази година мотото на тематичния ден е: „ Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“. Целта на кампанията е да насочи вниманието на обществеността за въздействието на тютюна върху околната среда- от отглеждането, производството, разпространението и отпадъците. Това ще мотивира пушачите с още една причина да се откажат от тютюнопушенето.

Цигарените фасове са сред най-често изхвърляните и срещани отпадъци по плажовете и крайбрежията в световен мащаб. В тях са идентифицирани опасни вещества – включително арсен, олово, никотин и други. Тези вещества се извличат от изхвърлените фасове във водната среда и почвата. Електронните цигари и нагретите тютюневи изделия могат да съдържат батерии и химикали, които изискват специално изхвърляне.

В същото време по данни от Здравния профил на България страната ни е с най – висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най – висок процент сред подрастващите момичета. Тютюнопушенето като рисков фактор за здравето води до сърдечно съдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания. В България 37,4% от населението на възраст над 20 години, са активни пушачи.

По данни на СЗО около 780 милиона души желаят да откажат тютюнопушенето, но само 30% от тях имат достъп до методите, които могат да им помогнат да преодолеят както физическата, така и психическата зависимост от тютюна. Преодоляването на тютюневата зависимост се оказва не толкова лесно, особено отчитайки допълнителния стрес от социално-икономическите трудности на пандемията. В тази връзка СЗО е разработила инструменти за отказване от пушенето: мобилни приложения, практични насоки за ограничаване на пушенето и „Поне 100 причини да се откажете още сега!“. Повече информация можете да намерите на следния линк: https://www.who.int/news/item/08-12-2020-who-launches-year-long-campaign-to-help-100-million-people-quit-tobacco

Регионалните здравни инспекции в страната популяризират дейността на кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето, в които активните пушачи могат да се възползват от безплатни услуги и консултации.

Ползите от отказване от тютюнопушенето са почти незабавни:

  • Само след 20 минути пулсът ви се нормализира.
  • В рамките на 12 часа нивото на въглероден оксид в кръвта пада до нормалното.
  • От 2 до 12 седмици кръвообращението ви се подобрява и белодробната функция се увеличава.
  • В рамките на 1 – 9 месеца кашлицата и задухът намаляват.
  • В рамките на 5 до 15 години рискът от инсулт се намалява до този на непушача.

В отбелязването на Световния ден без тютюнопушене РЗИ – Търговище ще се включи като:

  • Организира конкурс за рисунка на тема: „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“ в ДГ № 11 гр. Търговище;
  • Проведе измерване на въглероден оксид в издишания въздух на активни и пасивни пушачи чрез апарата „Smoker lyzer“ в II СУ, ПГЗ и ПГЕС гр. Търговище;
  • Направи функционално измерване на дишането чрез апарата „Спирометър“ на ученици от ПГЗ гр. Търговище;
  • Пред Драматичния театър в Търговище на 31 май от 16.00 часа – РЗИ, Общинския съвет по наркотични вещества и БМЧК съвместно ще проведат скринингова кампания за безплатно измерване на въглероден оксид в издишания въздух на пасивни и активни пушачи на желаещите жители и гости на града. Демонстрация на пушещата кукла „Сю“, чрез която нагледно се проследява пътя на цигарения дим в организма и ще се покаже колко катран се отделя в белите дробове на човек след изпушване на една цигара. По време на кампанията ще бъдат раздавани информационни материали и постери.

Всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане в кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето в РЗИ-Търговище. Повече информация можете да получите и от Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето – тел. 0700 10 323.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе