Само с 3,3 % се увеличава цената на електрическата енергия за битовите потребители

Комисията за енергийно и водно регулиране потвърди разчетите си и цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли ще бъде увеличена само с 3,3 %.

За клиентите на „Електрохолд Продажби“ /ЧЕЗ/ увеличението на крайната цена е с 2,39 %, за „ЕВН България Електроснабдяване“  – с 3,46 %, за клиентите на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ – с 4,56 %. В тези цени са включени цената на електроенергията и цените за мрежовите услуги.

Това предвижда проекта на решение за утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика“ за новия регулаторен период 1.07.2022 – 30.06.2023 г., по който Комисията проведе обществено обсъждане. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност проектът беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора. В обсъждането участваха заинтересовани страни – Омбудсмана, БФИЕК, БТПП, Асоциация свободен енергиен пазар, граждански организации и сдружения.

Независимо, че енерго-преносните предприятия заявиха значително повишаване на своите разходи за пренос, Комисията намери резерви в системата за да неутрализира този фактор. За да сведе до минимум увеличението за битовите потребители, КЕВР приложи регулаторни механизми по отношение на ценовия микс за регулирания пазар. Делът на електроенергията от АЕЦ Козлодуй се увеличава до 30%. Намалява се цената на електроенергията от хидроцентралите на НЕК. Тези мерки дават възможност за да бъде компенсирано увеличението на разходите за пренос на ЕСО и на електроразпределителните дружества „ЕВН България Електроснабдяване“, „Електрохолд Продажби“ /ЧЕЗ/ и ЕНЕРГО-ПРО Продажби“.

С предприетите от КЕВР регулаторни мерки общото увеличение за битовите потребители е само 3,3% за периода 1.07.2022-30.07.2023 г.

Въпреки минималното увеличение, цените на електроенергията за битовите потребители остават най-ниски в сравнение със страните в цяла Европа. Това защитава домакинствата от високата динамика на цените на енергийните пазари, които повишиха с 45% цената на електроенергията в битовия сектор в останалата част на континента.

На общественото обсъждане някои участници призоваха за промяна на подхода за ценообразуване, като се отчита качеството на услугите и изпълнението на лицензионните задължения и на инвестициите от електроразпределителните дружества. Изразени бяха опасения, че увеличаването на дела на АЕЦ за регулирания пазар може да създаде пречки за либерализацията на пазара, тъй би се намалила неговата ликвидност.  С цел решенията на Комисията да отговарят изцяло на пазарната динамика беше  предложено регулаторът да излиза с ценови решения на всеки три месеца, а не както сега – за едногодишен период.

В отговор от страна на работната група беше изтъкнато, че Комисията  разработва нова методика. Тя ще даде възможност в определяните цени по-добре да се отрази качеството на услугите, които в определени райони са добри, а в други – не. По отношение на изпълнението на инвестициите от страна на ЕРП беше пояснено, че вече завършват проверките на тези дружества, включително и на място, и резултатите ще бъдат отчетени от регулатора. Като неработещо беше оценено предложението вместо от АЕЦ допълнителните количества за регулиран пазар да бъдат осигурявани от ТЕЦ Марица Изток-2. Това ще доведе, от една страна, до повишаване на цената на електроенергията за регулирания пазар, и от друга – до намаляване на количествата по дългосрочните договори за доставка, смятат експертите на Комисията.

В 14-дневен срок участниците в обсъждането могат да внесат писмени становища във връзка с предложенията за цени.

На 1 юли 2022 г. КЕВР ще приеме окончателно решение за утвърждаване на цени на електрическата енергия за регулаторния период 1.07.2022-30.06.2023 г.

Общественото обсъждане беше излъчено онлайн на интернет страницата на Комисията. Видео от обсъждане е достъпно на този линк.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе