След двегодишно прекъсване Русалският панаир се завърна в Попово

След двегодишно прекъсване, в дните от 13 до 19 юни се проведе традиционният за града ни поповски Русалски панаир, като тази година в него се включиха и взеха участие общо повече от 200 търговци. Приходите и постъпленията, които Община Попово реализира от него, са в размер на близо 40 000 лв., а разходите – съответно около 10 000 лв. Важно е да се отбележи и фактът, че за първи път от 2009 година насам, с решение на Общински съвет – Попово, бе извършена актуализация на таксите за търговците, участвали в панаира, според която те бяха увеличени с 30%.

През панаирната седмица не бяха регистрирани престъпления, инциденти и нарушения на обществения ред. Спазваше се установеното със заповед на кмета работно време, часовете за зареждане на търговските обекти и времетраенето на музиката. Заслугата за това бе най-вече на изградения щаб за организация на панаира от представители на Общината и със съдействието на Районното полицейско управление и КАТ, чиято съвместна работа спомогна за нормалното му протичане.

Панаирът в гр. Попово традиционно се провежда през т.нар. „Русалийска неделя”, започваща с църковния празник Св. Дух. Началото на поповския Русалски панаир е поставено през далечната 1908 г., когато в Градската градина е бил осветен извор, смятан за лечебен. По-късно до него е построен и параклис, действащ и до днес. За освещаването на извора са се стекли хора от цялата околия и от съседните селища, които не пропуснали възможността да предложат стоката си на търговците.

За разлика от предходни издания на панаира, този път много повече атракциони – общо около 30 на брой, се погрижиха за доброто настроение на поповските деца и младежи. Сред тях имаше центрофуга, паратропер, пейка, виенско колело, блъскащи колички, детски влакчета и люлки, стрелбища, стрелба с лък (за първи път), 5 батута, както и 4 бр. бирарии. Сериозен интерес сред посетителите на панаира предизвикаха също и търговците, предлагащи собствена продукция (ръчно изработени изделия и домашно произведени сладки), както и майстори от цялата страна, представящи различни занаяти.

https://www.facebook.com/vestnik.popovo/posts/pfbid02wTm6gyEaa2ZHR9bMHFwdGDn1ibXCPio7tK8YFWxniEPQpHRo2yujkbkouUDrbFA9l

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе