Утре стартират Дните на безопасността на пътя на територията на страните-членки на ROADPOL

За седма година Европейската мрежа на службите на „пътна полиция“ –  ROADPOL, организира Ден без загинали на пътя в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16 и 22 септември. Мотото на кампанията е „Остани жив! Пази живота!“ Тази година за Ден без загинали на пътя е определен 21 септември. Целта е да се организират събития, популяризиращи основното послание за намаляване на пострадалите и жертвите при тежки пътно-транспортни произшествия  по пътищата на Европа и страната ни и НУЛА загинали поне за един ден – 21 септември.

В дните от 16 до 22 септември 2022 г. ще се проведе и координирана полицейска операция „Focus on the Road“ на територията на всички държави – членки на ROADPOL, сред които е и Република България. Основният й акцент ще бъде върху ограничаване влиянието на разсейването при водачите по време на движение.
Операцията е част от календара на ROADPOL за текущата година.
За този период от време контролната дейност ще бъде насочена към спазването на правилата при използване на мобилни електронни устройства по време на движение и недопускане управлението на пътни превозни средства под влиянието на различни разсейващи фактори. Разсейването по време на управление на ППС посредством мобилни устройства се определя като една от основните причини за настъпване на пътни инциденти. Според цитирани от ROADPOL резултати от направено научно изследване рискът от участие в пътно-транспортно произшествие се увеличава 12,2 пъти при набиране на телефонен номер, и 6,1 пъти – при изпращане на текстово съобщение. Приема се, че разсейването е фактор за настъпване на между 10 и 30 процента от пътните инциденти.

В българското законодателство ограниченията за използване на мобилни електронни устройства от водачите по време на управление на МПС са регламентирани чрез въвеждане на забрана за използване на мобилен телефон от водача при управлението на индивидуално електрическо превозно средство, и чрез въвеждане на условие за използване на мобилен телефон от водача по време на управление само чрез устройство, позволяващо използване на телефона без участието на ръцете на водача – при управление на МПС.

Дейностите в рамките на традиционната кампания на ROADPOL се обединяват с дейностите, посветени на Европейската седмица на мобилността  ежегодна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност, от 16 до 22 септември.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе