За седма година ROADPOL организира инициативата Дни на безопасност на пътя под мотото „Остани жив и спаси живот“

За седма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира инициативата Дни на безопасност на пътя в периода от 16 до 22 септември 2022 г. под мотото „Остани жив и спаси живот“. У нас Дните на безопасността на пътя се провеждат под патронажа на министъра на вътрешните работи. За горепосочения период от време във всички страни-членки на “ROADPOL”, се провежда координирана полицейска операция „Fokus on the road”. Активният контрол в хода на акцията е насочен към недопускане използването на мобилни електронни устройства по време на движение, както и за използване на обезопасителни колани от водачите на МПС, предпазни каски от водачите и пътниците на мотопеди и мотоциклети, и обезопасителни системи при превозване на деца в автомобил.

Кулминацията на инициативата е днешният 21 септември – обявен за Ден без загинали на пътя. Целта е да се организират събития, популяризиращи основното послание за намаляване на пострадалите и жертвите при тежки пътно-транспортни произшествия  по пътищата на Европа и страната ни и НУЛА загинали при пътно-транспортни произшествия.  Стремежът е предизвикателството да бъде прието от всички участници в движението по пътищата – шофьори на леки и товарни автомобили, на автобуси, велосипеди, пешеходци, работници на пътя и др. Според статистиката на „Пътна полиция“ от началото на месеца до 20 септември 2022 г. броят на тежките пътно-транспортни произшествия у нас бележи спад. Намаление има и при загиналите, които са с 9 по-малко в сравнение със същия период на 2021 година.

В днешния ден при осъществяване на активната си контролна дейност по пътищата полицейските екипи в област Търговище използват всички налични технически средства за контрол на скоростта и за установяване употреба на алкохол и наркотични вещества от водачи на МПС – както в светлата, така и през тъмната част на денонощието.

Денят без загинали на пътя бе отбелязан с различни инициативи в областта с участието на подрастващи. Около 250 деца от втори, трети и четвърти клас на II СУ „Проф. Никола Маринов“  в гр. Търговище се събраха в училищния двор, за да се срещнат с полицейски служители. Инспекторите от група „Териториална полиция“ в РУ-Търговище Галина Георгиева и Валентин Величков припомниха на малчуганите основни правила за пътна безопасност в качеството им както на пешеходци, така и на водачи на велосипеди или тротинетки. А децата с радост демонстрираха наученото на практика при безопасното управление на велосипед и пресичането на пешеходна пътека, което направиха на изградената миналата година по проект площадка за безопасност на движението в двора на учебното заведение. След това малките ученици получиха възможност да разгледат служебния полицейски автомобил. Особено емоционална бе реакцията им при включване на звуков и на светлинен сигнал на автомобила, а желаещите да влязат в него и да се снимат на практика бяха всички. Днешното превантивно занятие приключи с  демонстрация на безопасно преминаване на групи деца през пешеходна пътека на реално кръстовище със светофарна уредба, намиращо се в района на училището им.

В ранния следобед днес на друга възлова улица в гр. Търговище – бул. „Митрополит Андрей“, ученици  в шести клас на  I основно училище „Христо Ботев“ в града, връчваха листовки за безопасно шофиране на преминаващи водачи на МПС, които бяха спирани за рутинна проверка от полицейски екип. Учениците бяха водени от преподавателя по безопасност на движението в училището Стилиян Тенчев. Екземпляр от посланията за безопасно шофиране учениците запазиха и за своите родители. В проявата взеха участие началникът на РУО-Търговище Елка Станчева и директорът на основното училище Димитър Алексиев.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе