Дневен ред от 19 точки обсъдиха на Общинския съвет в Попово

На 29 септември в залата на Дом на културата „Димо Коларов” – гр. Попово, се проведе 34-тото редовно месечно заседание на Общински съвет – Попово. То бе водено от председателя Георги Георгиев, в присъствието на кмета на община Попово – д-р Людмил Веселинов, зам.-кметовете инж. Димитър Петков и Трифон Трифонов, както и експерти от Общинска администрация.

Двадесет и шест общински съветници работиха по дневния ред от 19 точки, като по първата от тях те приеха Актуализацията на бюджета и Инвестиционната програма на Община Попово за 2022 г. С пълно мнозинство бе одобрена Бюджетната прогноза за периода 2023-2025 г. на Община Попово, като единодушно бе приет и отчетът за изпълнение на Бюджет 2021 г. на Община Попово. В хода на заседанието общинските съветници гласуваха Наредба за изменение и допълнение на Наредба №1 за опазване на обществения ред и чистотата на населените места на територията на община Попово и с 26 гласа „За” единодушно приеха Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Попово и План за действие на Община Попово.

Одобрено с пълно мнозинство бе изменението на Правилата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Попово. На септемврийската си сесия Общински съвет – Попово взе решение за смяна на начина на трайно ползване на общинска земеделска земя и обявяването й от публична в частна общинска собственост. В хода на заседанието единодушно бе прието допълване на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, в община Попово през 2022 г. и одобряване на оценки за продажба на недвижими имоти и къщи от олекотени панели като материали,както и допълване на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост (земеделска земя), за 2022 г. и одобряване на оценки за продажбата им чрез публичен търг. Общинските съветници с пълно мнозинство взеха решение за учредяването на безвъзмездно право на ползване на Сдружение с нестопанска цел – Туристическо дружество „Черноломец”, върху част от имот – частна общинска собственост, и гласуваха определяне на групите жилища – собственост на Община Попово, като в тази връзка приеха списък с жилищата за продажба, замяна и обезщетяване на бивши собственици, чиито имоти са отчуждени за общински нужди. По следващата точка от дневния ред на заседанието бе гласувано приемането на баланса и отчета за приходите и разходите на „МБАЛ-Попово” ЕООД за 2021 г. Отношение по темата взе управителят на поповската болница – Йовчо Яков, който също присъства на сесията. Той благодари за полученото към него доверие и увери, че ръководството на МБАЛ-Попово прави всичко възможно да продължава с развитието на лечебното заведение и да привлича млади, образовани и качествени кадри в редиците си. След направения отчет стана ясно също, че за изминалата календарна година на база данните за постъпилите приходи и извършените разходи поповската болница е реализирала печалба в размер на над 250 хил. лв.

След направените коментари и разяснения по темата предложението по точката бе подложено на гласуване и с пълно мнозинство бе одобрено и прието от общинските съветници. С 25 гласа „За” те единодушно дадоха съгласието си и за учредяване право на ползване за разполагане на пчелин в земя от общински горски територии, както и за утвърждаването на паралелки в общинските училища, които са под минимума на норматива за пълняемост за учебната 2022-2023 година.

В края на заседанието бяха гласувани и отпуснати общо 1 030 лева средства за еднократна финансова помощ на нуждаещи се жители на община Попово, с което определеният за това бюджет за календарната 2022 г. бе изчерпан. След направените уточнения по темата стана ясно, че ще продължат да бъдат приемани молби на граждани за отпускането на такъв вид средства, но тези молби ще могат да бъдат разгледани и евентуално одобрени едва след приемането на Държавния и съответно – на Общинския бюджет за 2023 г., което се очаква да се случи в началото на следващата година.

Редовно месечно заседание на Общински съвет – Попово На 29 септември в залата на Дом на културата „Димо Коларов” – гр….

Posted by Община Попово on Thursday, September 29, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе