82 талантливи деца получават стипендии от Община Търговище

Снимка: Община Търговище

82 талантливи деца от община Търговище ще получат стипендии по Наредбата за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби. Това определи комисията за разглеждане на кандидатурите към Общинския съвет.

Най-високото отличие, стипендия „Търговищко дарование”, в размер на 1,5 минимални работни заплати, е присъдено на Вяра Атанасова. Тя е  ученичка в 9 „а“ клас в І СУ „Свети Седмочисленици“. През последната година има завоювани десетки първи места и Гран При от международни певчески конкурси.

Годишни стипендии в размер на една минимална заплата получават двама ученици. Дилек Мехмедова, 12 „в“ клас във II СУ „Проф. Никола Маринов“, е отличена в област „Изкуство и култура“. Онур Хикмет, 4 „г“ клас в I СУ „Св. Седмочисленици“ пък е отличен в област „Спорт“.

Останалите стипендии се отпускат на 79 деца за период от два месеца и са в размер на 1/5 от минималната работна заплата.

Общо 109 са постъпилите заявления за отпускане на финансов стимул през тази година. 12 от тях не са разгледани, тъй като са подадени извън първоначално обявения срок. Други 15 кандидати не са одобрени, тъй като не отговарят на изискванията на Наредбата за постигнати поне 3 класирания от първо до трето място на местно, регионално, национално или международно ниво.

Комисията за разглеждане на кандидатурите е в 7-членен състав и се  ръководи от председателя на Общинския съвет Емине Якубова. В състава й влизат още експерт от общинската администрация, представител на Регионалното управление на образованието и четирима общински съветници.

Официалната церемония за отличаване на учениците с присъдена стипендия ще се състои на 1 ноември – Ден на народните будители.

Протоколът от заседанието на комисията, в който са записани и всички отличени, е публикуван в сайта на Община Търговище: https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/messages.obsht.savet/stipendii

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе