Как да изберете най-добрите туристически обувки

Най-важната част от екипировката, която някога ще закупите, вероятно ще бъдат туристическите ви обувки. В зависимост от това за какво искате да ги ползвате, ще зависи и изборът, който ще направите. За много дейности, като походи, скоростни преходи и обикновени еднодневни преходи, леките обувки с нисък ток са идеални. Въпреки това има смисъл да носите нещо, което осигурява по-голяма опора, като обувки , които са средно високи или високи, когато се движите по труден или неравен терен и носейки по-тежка раница. Друг фактор, който трябва да вземете предвид, е представянето на техничен терен, особено ако възнамерявате да катерите. Нуждаете се от ботуши или обувки за планината, които ще предпазят краката ви и ще им осигурят комфорт при дълги преходи. Освен това те трябва да са здрави, водоустойчиви и леки. Като цяло ви съветваме да изберете най-леките и удобни обувки, които можете да намерите, с необходимата опора и стабилност за вида туризъм или преходи, които възнамерявате да правите, и за терена, който ще преодолявате. Най-важното е, че независимо от това какъв избор ще направите, обувките трябва да ви пасват идеално.

Защо туристите носят високи туристически обувки

Вземете предвид опита си в пешеходните преходи и нивото на физическа подготовка. Помислете колко здрави са стъпалата и глезените ви. Колко значими са за вас опората на стъпалата и стабилността на глезените? Притеснявате се от минала травма или изкривяване на глезена? Тогава потърсете обувка, която е с по-голяма опора и стабилност. При каменисти, неравни пътеки високите обувки за трекинг предлагат по-добра защита на стъпалата и глезените. Често те имат по-твърда стелка и обикновено са със средна или висока кройка. Тъй като обикновено имат по-дебели, по-защитни подметки, по-високите горни части също така помагат да запазите краката си сухи в дъжд или кал и ви предпазват от усещането за камъни под краката.

Предпочитате повече гъвкавост или повече опора

В сравнение с обемистите и тежки стари обувки, носени от предишните поколения алпинисти, съвременните кожени обувки за алпийски туризъм са значително подобрени. Те осигуряват сравними нива на безопасност и стабилност, но с по-плътно и удобно прилягане и по-голяма гъвкавост – всичко това при значително по-ниско тегло. Гъвкавостта е опция, която се среща в много от трекинг обувките с по-висока кройка и която увеличава обхвата на движение на задната част на глезена, комфорта и опората по време на спускане. Безспорно качествените обувки са в по-горен ценови диапазон, но винаги има достъпни кодове за намаления като obuvki.bg promo code, чрез които можете да намалите значително цената на избрания от вас модел.

Допълнителни насоки за обувки за туризъм и трекинг

Поддръжка и хидроизолация

Почистването и защитата на обувките ще удължат полезния им живот. Най-добрите инструменти са топла вода и мека четка. Предлагат се много различни разтвори за почистване на горната част от велур, набук и пълнозърнеста кожа. Синтетичните горни части, които са обработени така, че да запазят трайната си водоотблъскваща способност, абсорбират по-малко вода, продължават да дишат по-добре и съхнат по-бързо. Ако е възможно, сушете мокрите си ботуши бавно, на слънце, ако можете. Натъпчете ги с хартия, ако са изключително мокри, но не забравяйте да я смените няколко пъти. Никога не съхранявайте мокри обувки в мазе, найлонов плик или друго затворено, влажно помещение. Освен това имайте предвид, че обувките не се радват на силна топлина, така че избягвайте да ги сушите в близост до фурна или огнище, защото кожените им върхове ще изсъхнат твърде бързо и ще станат крехки и твърди.

Използване през зимата

През зимата прилягането на ботушите е изключително важно. Краката ви ще останат много по-топли със свободна кройка, в която има място за дебел планински чорап, подплатен чорап и място за движение на пръстите, отколкото със стегната кройка, която оставя място само за планински чорап.

Резолиращи ботуши за туризъм

Дори най-добрите обувки за туризъм и преходи имат своите ограничения. След продължителна употреба подметките могат да започнат да показват признаци на износване, но горната част може все още да има дълъг живот. Резолирането често е разумен избор, защото ще използвате максимално добре обувките си и ще пестите ресурси. Професионална услуга по резолиране се предлага от някои фирми.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе