Социално-икономическата обстановка в област Търговище и действията на КНСБ в региона бяха тема на пресконференция днес

Областният координатор на КНСБ Николай Дяков запозна представителите на медиите с действията на КНСБ на национално и регионално ниво. В пресконференцията в националния клуб на БТА участва и д-р Ана Калоянова, областен председател на Федерацията на служителите в здравеопазването за област Търговище.

Дяков обяви, че членовете на КНСБ  кампанията „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата“, част от която е националният протест на 11 ноември в София. Обявени бяха и исканията на двата синдиката, разписани в декларация. В нея се настоява за увеличение на размера на работните заплати на работниците и служителите с процент, достатъчен да покрие кумулативната инфлация в България от началото на 2022 г. Иска се още незабавно откриване на процедура по преговори за договаряне на размера на работната заплата на работниците и служителите чрез колективен трудов договор.

Искания с апел за отваряне на процедура за увеличение на работните заплати са внесени до управители и директори на различни институции в бюджетната сфера в региона, посочи Дяков.

Синдикалният лидер цитира данни, позовавайки се на отчет на НСИ за 2021 г., според които приходите към Брутния вътрешен продукт (БВП) са 6 млрд. лв. повече. „Това означава, че българската икономика е успяла да надскочи предварително заложеното. Най-вероятно тази тенденция ще се запази и през 2022 г.“, каза Дяков.

Той посочи, че есента на 2024 г. у нас трябва вече да действа директива на ЕС за минималната работна заплата. „Стремеж и задължение е да имаме 80 на сто покриване на колективното трудово договаряне, докато сега е между 25-30 процента на ниво предприятия или сектор“, допълни той. И обобщи, че със синхронизирането на законодателството социалният диалог се институциализира на високо ниво.

Цитирани бяха и данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, според които към края на септември т.г. за тричленно семейство – двама възрастни и дете под 14 г., са нужни 2376 лв., като спрямо същия период на миналата година се наблюдава увеличение с 391 лева.

Д-р Ана Калоянова засегна болезнени за работещите в сферата на здравеопазването в Търговище въпроси. Тя обяви, че вече три години работещите в МБАЛ – Търговище не са подписвали Колективен трудов договор (КТД). Заетите в здравни специалисти получават заплати почти в пъти по-ниски от заложените в браншовия КТД. От 7-8 години не се получава храна, работно облекло и обувки. „Затова нямаме млади лекари. Водени са преговори, но ръководството по закон не е длъжно да ги подпише“, обобщи Калоянова. По думите й на следващата среща ще настояват за компромисно решение, което да удовлетворява и двете страни.

Даков обяви, че ще използва всички законови средства за удовлетворяване на исканията на работещите за увеличение на възнагражденията. В момента млад лекар без специалност в областната болница се разписва срещу 980 лв., а със специалност – на 1080 лв. основно месечно възнаграждение.

Общото мнение бе, че за здравните заведения и други държавни предприятия са нужни законови промени, които да ги адаптират за работа в условия на либерална икономика.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе