Пореден успешен археологически сезон на крепостта „Ковачевско кале“

В края на месец октомври приключи поредният успешен археологически сезон на Късноримската крепост „Ковачевско кале” за 2022 година. И тази година проучвателните дейности бяха финансирани и осъществявани съвместно между Община Попово, Исторически музей – Попово и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с финансовата подкрепа и на Министерството на културата, а ръководител на разкопките отново бе доц. д-р Олег Александров. Той разкри, че целта през последните години е била да се напредне в проучването на вътрешността на обекта. Дълго време фокус на изследванията е била фортификационната система, като на този етап са проучени над 200 метра от укрепителната система, 5 кули и западната порта.

След като през 2013 г. е приключил проектът за превръщане на „Ковачевско кале” в туристически продукт, усилията на него и екипа му са се насочили във вътрешността, като те са дали много добър резултат – били са проучени няколко сгради през последните години. На първо място това е огромният хореум, който засега, а и през следващите години, най-вероятно ще остане един от най-добре проучените и най-големите в страната. Става дума за сграда, която е с размери от над 1 000 кв. м застроена площ.

Друга сграда, която е била проучена в този период, е малкият балнеум – това са римските бани, които са използвани още от самото построяване на крепостта и началото на съществуването й през целия IV век. Много близо – в самия комплекс на балнеума, през 2020-2021 г. е била проучена не една, а две базилики. Едната от тях е много по-късна и датира от VI век, когато след извършени опожарявания от V век са се провели дейности по възстановяване на крепостта. Другата е изключително интересна, защото става дума за един много ранен храм, който се датира в последната четвърт на IV век – това е една от най-добре датираните и най-ранни църкви по нашите земи. Става дума за раннохристиянска базилика, като са били открити много интересни находки вътре в нея – архитектурна декорация, сребърни кръстчета, елементи от олтарната преграда и от олтарната маса, които са изработени от мрамор. През тази година проучванията са продължили именно източно от този комплекс с балнеума, който малко по-късно се превръща в комплекс с базилика.

Надеждите на доц. д-р Олег Александров и екипа му за следващите археологически сезони са свързани с това, че очакват да открият находка, чрез която да попаднат на търсен от няколко години насам от тях надпис, който в крайна сметка да даде отговор на големия въпрос – какво е било името на „Ковачевско кале” през Античността.

Пореден успешен археологически сезон на крепостта „Ковачевско кале“В края на месец октомври приключи поредният успешен…

Posted by Местен Вестник on Monday, October 31, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе