Окръжен съд-Търговище осъди условно жена, боравила с чужда дебитна карта

Окръжен съд – Търговище призна за виновна М. Д. за това, че през месец ноември 2018 г. в гр. Търговище е използвала чужд платежен инструмент- дебитна карта без съгласието на титуляра.

С деянието е осъществен съставът на престъплението по чл. 249, ал.1  от НК – „Който използва платежен инструмент или данни от платежен инструмент без съгласието на титуляря, ако деянието не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и с глоба до двойния размер на получената сума.“

Съдът определи наказание на 48-годишната жена от една година и четири месеца „лишаване от свобода“, като отлага така наложеното наказание с изпитателен срок от три години (условно осъждане) и глоба от 150 лева.

Осъдената живеела със свидетеля по делото и титуляр на дебитната карта. Няколко месеца след като заживели заедно, тя решила да го напусне. За да избегне сцени на ревност и обяснения, изчакала го да тръгне на работа, взела дебитната карта, от която неправомерно изтеглила сумата от 400 лв. При разпита се признава за виновна.

От началото на тази година в Окръжен съд – Търговище са образувани седем производства с предмет „използване на платежен инструмент с неверни данни или без знанието на титуляра“.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд гр. Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе