Пожарни дежурят за тлеещи останки около пожара в масив на широколистна гора в Антоновско

През вчерашния ден екипи на районните служби ПБЗН с помощта на служители на горски стопанства и доброволци са успели да локализират мащабния низов горски пожар, възникнал на 6.11.2022 г около 9 ч в землището на с. Свирчово в община Антоново.

Два пожара в един и същи ден горяха в масив широколистна гора в Антоновско

На отделни места все още е имало тлеещи участъци, което е изисквало постоянно наблюдение с оглед готовност за незабавна реакция, ако огънят се разгори отново. На място са били няколко екипа на районните служби ПБЗН с 5 противопожарни автомобила. Дейността на екипите е била допълнително затруднена от силно пресечения и трудно достъпен, а на места – и  доста стръмен терен.

И през цялата нощ срещу 8.11.2022 г. в района са дежурили екип на РСПБЗН-Антоново, и на Държавно горско стопанство – Омуртаг.  Наблюдението на района продължава и през днешния ден. По предварителни данни огънят е унищожил около 1200 декара смесена гора, но точният размер на засегнатите площи и на нанесените от огъня щети ще бъде установяван тепърва. По случая в РУ-Омуртаг е образувано досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе