РИОСВ – Шумен обявява победителите в младежкия конкурс за научно есе

25 писмени работи на ученици от градовете Шумен, Нови пазар, Търговище и Попово участваха в конкурса за научно есе на тема „Да живеем екологично“. Инициативата на шуменската екоинспекция се реализира в рамките на кампанията на Министерството на околната среда и водите „Младежи за околна среда“ и със съдействието на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

В научната надпревара успешно се представиха младежи от 10-и и 11-и клас от ППМГ „Нанчо Попович“ – град Шумен, СУ „Йоан Екзарх Български“ – град Шумен, СУ „Сава Доброплодни“ – град Шумен, ПГСАГ – град Шумен, СУ „Васил Левски“ – град Нови пазар, I СУ „Свети Седмочисленици“ – град Търговище, и ПГСС „Никола Пушкаров“ – град Попово. Конкурсът даде възможност на младите хора да изразят мнение по екологичните проблеми и да предложат решения за справяне с тях. Те представиха писмени работи по приоритетните теми на Програмата, като най-масово беше засегнат проблемът за ефективното управление на отпадъците в посока „нулеви отпадъци“.

Конкурсните работи бяха разгледани и оценени от комисия в състав – проф. д. х. н. Хр. Христов и доц. д-р Ал. Дойчинов – преподаватели в Шуменския университет, и С. Симеонов – гл. експерт в направление „Управление на отпадъците“ на РИОСВ – Шумен. Списък с победителите е публикуван на интернет страниците на екоинспекцията и университета. За всички участници са предвидени грамоти, за победителите – индивидуални награди за първо, второ и трето място, а за учебните заведения, класирали свои ученици на първите 6 места са изработени и ще бъдат монтирани декоративни съдове за събиране на пластмасови капачки. Научните есета ще бъдат публикувани в университетската медия https://unimedia.shu.bg/, секция България.

На 2 декември в информационния център на РИОСВ – Шумен ще се проведе официално награждаване и представяне на писмените работи на победителите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе