Арест за 41-годишен мъж от Омуртаг, опитал да запали свой съгражданин

Окръжен съд – Търговище постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 41-годишния  С. М. от гр. Омуртаг, направил опит да убие свой познат,  като го залял със запалителна течност и го запалил.

Около 19:45 часа на 15 декември 2022 година, в заведение в града, между двама мъже възникнал скандал, който прераснал във физическа саморазправа. Разтървани от други присъстващи, се разотишли, но малко по-късно, в друго заведение, където се намирал единият от опонентите, нахлул обвиняемият. Той държал в ръцете си запалена факла и бутилка със запалителна течност. Хвърлил двата предмета към намиращия се там 33-годишен С. О., след което е избягал. В резултат на това пострадалият е получил изгаряния по лицето и едната ръка, прегледан е в болнично заведение в Търговище и е пренасочен към Клиника по изгаряния при ВМА-Варна, без опасност за живота. По-късно същата вечер извършителят на деянието е издирен и задържан. Той е известен на органите на реда и е осъждан многократно.

Искането на Окръжна прокуратура е за мярка за неотклонение „задържане под стража“ предвид съдебното минало на извършителя и това, че понастоящем се касае за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода от 15 до 20 години“, „доживотен затвор“ или „доживотен затвор без замяна“. Налице са свидетелски показания за извършеното, както и реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление. Извършеното е в условията на „опасен рецидив“ по смисъла на чл. 63, ал. 2, т. 1 от НПК.

Съдът постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ вземайки предвид, че целта на мярката е да обезпечи присъствието на обвиняемия в хода на разследването и съществува реална опасност да извърши престъпление, видно от обстоятелството, че е осъждан и е изтърпявал ефективно наказание „Лишаване от свобода“.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе