Община Търговище връчи отличията „Спортист на годината“ за 2022 г. на тържествена церемония в концертната зала на местното читалище

За най-успешен спортист е определена състезателката по спортна стрелба и почетен гражданин на Търговище Антоанета Костадинова. През тази година тя завоюва квота за Олимпийските игри през 2024 г. Тя е сребърна медалистка от Европейското първенство в Хамар, Норвегия и неотлъчно бе в призовата тройка при участията си в турнирите от Световната купа.

Костадинова благодари за отличието и обяви, че е отправила предложение до кмета д-р Дарин Димитров от следващата година наградите да се връчват в три отделни категории – за юноши и девойки, мъже и жени и отбор на годината.

„Много ми се иска всички наши по-малки спортисти също да имат възможност да попаднат в класацията, защото имаме много талантливи деца, които заслужават да усетят емоцията да бъдеш спортист на годината. Благодаря на кмета, че прояви разбиране и от следващата година очакваме промени да са факт“, заяви Костадинова.

Наградите на Костадинова и на нейния треньор и почетен гражданин на Търговище, Христо Маринов, бяха връчени от кмета д-р Димитров.

„Всички Вие, спортистите на Търговище, сте хората, които са най-добрите посланици на града ни в България и по света. Благодарение на Вас градът ни е на световната спортна карта. Гордеем се с Вас“, се обърна към всички отличени д-р Димитров.

Второто място в класацията зае Теодор Трифонов от клуба по спортна гимнастика на „Светкавица“. Той е бронзов медалист от финала на земя на Световната купа във Варна. Трети е Сали Салиев от клуба по борба „Олимпиец“. Салиев има завоювано първо място от Държавния личен отборен шампионат по свободна борба при юношите и две седми места от Световно и Европейско първенство.

Четвърта е състезателката по спортна стрелба Мирослава Минчева от „Светкавица“. Ренета Ненкова от клуба по спортно ориентиране „Вариант 5“ заема пета позиция. Шести е Валентин Малакчиев от клуба по спортна стрелба „Светкавица“. На седмо място е класирана Яна Илиева, състезател на клуба по спортно ориентиране „Вариант 5“. Осмата позиция е за Джан Ъшък от клуба по борба „Олимпиец“. Гимнастикът на „Торнадо“, Георги Стоянов, е девети. Десетото място е за Паула Вълчанова, състезател по тенис на маса от клуб „Пътинженерингстрой-Т Светкавица“.

Наградата „Отбор на годината“ отиде при момичетата до 14 г. на баскетболен клуб „Светкавица“, с треньор Христиана Златкова. Втори са момичетата до 12 г., също възпитаници на баскетболния клуб „Светкавица“. Третото място е за юношите старша възраст на футболен клуб „Светкавица“.

Онур Хикмет е носител на наградата „Млада надежда на годината“, която се връчва на най-добрия спортист до 12-годишна възраст. Той е състезател на клуба по спортна гимнастика „Торнадо“.

Специалната награда „Вдъхновение на годината“ отиде при 8-годишната Елиф Джемил, състезателка по художествена гимнастика на “Светкавица-Поляница“.

Общо 16 индивидуални състезатели и 6 отбора бяха номинирани за престижната награда от спортните клубове в общината. Победителите бяха определени от 13-членна комисия, съставена от спортни деятели, журналисти, общински съветници и експерти от Община Търговище.

В концертната програма участваха възпитаници на Музикална школа „По ноти“, Детска фолклорна школа „Търговище“ и клубът по спортна гимнастика към Центъра за подкрепа за личностно развитие. Участие взе и Мажоретният състав към Центъра за младежки дейности и инициативи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе