Започва кандидатстването по програмата за саниране на жилищни сгради в Търговище

В ход е кандидатстването по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I“. Съгласно насоките, публикувани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за община Търговище са определени 30 млн. лв. за саниране на жилищни сгради.

Кметът д-р Дарин Димитров издаде заповед за определяне на екипа, който ще отговаря за реализацията на дейностите по процедурата. За повече информация за изискванията и необходимите документи, гражданите могат да се обръщат към експертите в администрацията Петя Стоянова и Евгени Василев, на тел. 0601 68 734.

В сайта на Общината е създаден и специален раздел, където ще се публикува актуална информация по темата. От началната страница на сайта се избира раздел „Администрация – Изпълнявани проекти – Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“.

Първият етап по програмата включва 100% безвъзмездна финансова помощ за санирането на одобрените сгради. Срокът за кандидатстване по него е 31 май 2023 г. След това ще има и втори етап, при който се предвижда 20% самоучастие от страна на собствениците.

Документи за кандидатстване се подават в Центъра за административно обслужване на Общината.

Допустими за финансиране са сгради, проектирани преди 26 април 1999 г., с минимум 4 самостоятелни обекта на поне двама собственици. 60% от застроената площ трябва да е с жилищно предназначение.

Желаещите да кандидатстват трябва да проведат общо събрание за учредяване на Сдружение на собствениците, ако все още нямат регистрирано такова.  Необходимо е да се  проведе и събрание за вземане на решение за кандидатстване и за възлагане на енергийно обследване и изготвяне на технически паспорт на сградата. Средствата за обследване и паспортизация ще се възстановяват на собствениците, в случай че обектът им бъде одобрен.

Заповедта, заедно с Насоките за кандидатстване и образците на необходимите документи за кандидатстване са публикувани на:

https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/administration/projects/Sanirane2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе