13 водачи с алкохол и 3-ма с наркотици са установени при полицейска акция за подобряване на безопасността по време на зимните празници

С  цел ограничаване на пътните инциденти и за безопасно движение по пътищата в област Търговище за времето от 26.12.2022 г. до 3.01.2023 г. на територията й бе проведена специализирана полицейска операция“Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост“. В хода й екипи на сектор „Пътна полиция“ и на „Охранителна полиция“ в трите районни управления в състава на областната дирекция стриктно следяха за управление на автомобили от неправоспособни, употребили алкохол и/или наркотични вещества водачи. Бяха използвани и всички налични технически средства за осъществяване на активен контрол за спазване на скоростните режими от водачите на МПС.

По време на превантивната акция на територията на областта са проверени 1293 МПС и 1447 граждани. За горепосочения период контролните органи са установили 13 водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол. В 6 от случаите е установена концентрация на алкохол в издишания от водачите въздух от 0,5 до 0,8 промила, а в други 4 – от 0,8 до 1.2 промила. На съответните водачи са наложени административни наказания. В други три случая в издишания от водачите въздух е установен алкохол над 1,2 промила. По тях са започнати бързи полицейски производства по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. Най-високата отчетена стойност на алкохол  в издишания от водач въздух е 2,12 промила. В други три случая за периода по пътищата на областта са установени водачи, управлявали МПС под въздействието на наркотични вещества или на техни аналози. По тях са започнати бързи полицейски производства по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Най-голямото отчетено за периода на акцията превишаване на допустимата в даден пътен участък максимална скорост е от 74 км – при разрешена максимална скорост в 60 км/ч съответният водач е управлявал със скорост 134 км/ч. Нарушението е установено с т. нар. лазерна тринога в община Попово.

За констатираните от тях нарушения по време на операция „Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост“ служители на ОДМВР-Търговище са съставили 105 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 380 глоби по фиш.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе