На 6 януари в Попово бе отбелязан големият християнски празник Богоявление – Йордановден

На 6 януари православната църква отбелязва големия християнски празник Богоявление – Йордановден, който е и третият по значимост църковен празник през годината. И на тазгодишния Йордановден по традиция бе извършен ритуалът „хвърляне на кръста” на изкуствения водоем в двора на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Попово, като много жители и гости на града бяха дошли, за да уважат събитието.

Тази година общо 14 смелчаци се престрашиха да влязат в студените води, за да извадят кръста Господен, като пръв до него достигна 17-годишният Георги Борисов. Той сподели, че участва за първи път в ритуала, като пожела много здраве, щастие и късмет на близките си и на всички присъстващи. След като кръстът бе уловен, той бе даден на най-малкия участник в тазгодишния ритуал – 10-годишният Петър Русев, а излизайки от водата всички бяха поръсени за здраве от ставрофорен иконом Валентин Лазаров. Тазгодишният късметлия Георги Борисов получи парична награда от Община Попово, която му бе връчена от кмета на общината – д-р Людмил Веселинов. Най-малкият смелчага – Петър Русев, бе награден с парична сума от организаторите от Ротари клуб – Попово, които също така бяха осигурили и бутилка вино за всеки един от взелите участие в изваждането на кръста.

В края всеки желаещ от присъстващите бе поръсен за здраве от ставрофорен иконом Валентин Лазаров, а отбелязването на Йордановден завърши с кръшно дълго българско хоро.

На 6 януари в Попово бе отбелязан големият християнски празник Богоявление – Йордановден На 6 януари православната…

Posted by Местен Вестник on Friday, January 6, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе