Одобрени и договорирани социално-значими проекти с европейско финансиране за Община Попово

По Оперативна програма „Храни и основно материално подпомагане“ бе одобрено проектното предложение „Топъл обяд в община Попово“, с което ще се осигури топъл обяд на 150 потребители от гр. Попово и от малките населени места на територията на общината. То ще обхваща жители на общината – представители на основните целеви групи, съгласно условията за кандидатстване, за период от 36 месеца, които живеят в крайна бедност, изпитват тежки материални лишения, живеят в социална изолация и са в затруднение да осигурят сами прехраната си. Реализацията на този проект ще бъде част от целенасочената социална политика, която Община Попово развива в подкрепа на упоменатите целеви групи и лица. Общата стойност на одобреното финансиране е 413 316 лв.

По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. бе одобрено и договорирано друго проектно предложение: „Грижа в дома в община Попово“, което представлява своеобразно продължение на изпълнявания до 31.12.2022 г. проект „Патронажна грижа + в община Попово“. Настоящият проект е насочен към осигуряване на подкрепа за социално включване на уязвими групи хора чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда и изграждане на подходящ (материален и кадрови) капацитет за предоставянето им в община Попово. Изпълнението му ще създаде подходящи условия за изграждане на модел за предоставяне на грижи за възрастни хора и лица с увреждания, както и хора в уязвима социално-икономическа ситуация. Предоставянето на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги ще се осъществява за срок от 12 месеца, като ще бъдат обхванати 142 нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора във всички 36 населени места от община Попово. Общата стойност на одобреното финансиране е в размер на 765 930 лв.

Освен това Община Попово кандидатства и по програма „Патронажна мобилност за доставка на топъл обяд“, като бе одобрена от Фонд „Социална закрила“ към Министерство на труда и социалната политика за закупуване на нов лекотоварен автомобил за нуждите на домашния социален патронаж и предоставянето на топъл обяд на нуждаещите се лица до техните домове. За целта са осигурени 36 000 лв. за закупуването на специализираното транспортно средство.

Друг успешно изпълнен проект на Община Попово бе „Обособяване на детски кът в подкрепа на родители, работещи в Общинска администрация – Попово“, осъществен по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., като той приключи на 31.12.2022 г., а в момента е в период на устойчивост. Проектът бе насочен към осигуряване на подкрепа за родители, работещи в Общинска администрация – Попово, за по-доброто съвместяване на професионалния с личния им живот, чрез осигуряване на обособен кът за деца на работното им място. В рамките на проекта бе адаптирано и оборудвано подходящо помещение за полагане на почасови грижи за децата на служителите от Общинска администрация – Попово и бяха подбрани и назначени 4 лица на длъжност „детегледач“ за период от 12 месеца.

Одобрени и договорирани социално-значими проекти с европейско финансиране за Община Попово По Оперативна програма…

Posted by Местен Вестник on Tuesday, January 10, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе