Информационна среща относно кандидатстването за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Попово

На 10 януари в залата на Дом на културата „Димо Коларов“ се проведе информационна среща относно кандидатстването за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Попово. На нея присъстващите заинтересовани лица получиха от екип специалисти на Община Попово повече разяснения, свързани с изготвянето на необходимите документи по кампанията за саниране на жилищни сгради. Зам.-кметът на община Попово – инж. Милена Божанова, даде повече подробности и уточнения по темите относно процедурите по регистриране на сдруженията на собствениците, реда за кандидатстване по програмата и сроковете, в които това трябва да се направи, за да има шанс да бъдат одобрени. Йорданка Георгиева – ръководител Звено „Програми, проекти, връзки с обществеността и бизнеса“ към Община Попово, запозна присъстващите с информация относно необходимата документация, като им показа нагледно набор от документи, които трябва да бъдат попълнени, за да може да се кандидатства по програмата за енергийна ефективност и саниране на многофамилни жилищни сгради. В края на събитието присъстващите в залата жители на Попово зададоха своите въпроси по темите, които ги интересуват, като на запитванията им бяха дадени изчерпателни и компетентни отговори от експертите от Общинска администрация – Попово.

По време на срещата стана ясно, че общият размер на средствата за процедурата е в размер на 1 129 881 600 лева с ДДС, като за община Попово са предвидени 15 млн. лева. Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999 г. Одобрените сгради ще получат до 100% безвъзмездна финансова помощ. Основна цел на програмата е подобряване енергийните характеристики на жилищните сгради, достигане на клас на енергопотребление „В“ на многофамилните жилищни сгради, намаление на енергийното потребление на страната, редуциране на емисиите на парникови газове; постигане на 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от жилищния сграден фонд, намаляване на енергийната бедност чрез намаляване на разходите за енергия, подобряване условията и качеството на живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд и др.

Крайният срок за кандидатстване по настоящата процедура е 31.05.2023 г., като документите в Община Попово ще бъдат приемани до 30.04.2023 г. След приключването на първия етап ще стартира прием на проекти по втори етап от реализиране на подмярка „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“. Във втория етап безвъзмездната финансова помощ ще бъде 80% от допустимите разходи, като тя ще стартира след края на тази процедура и кандидатстването по нея ще приключи на 31.12.2023 г.

Гражданите могат да задават своите въпроси на имейл: [email protected].

Информационна среща относно кандидатстването за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради На 10 януари в…

Posted by Местен Вестник on Wednesday, January 11, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе