Първо за календарната 2023 година редовно месечно заседание на Общински съвет – Попово

На 26 януари в залата на Дом на културата „Димо Коларов“ се проведе първото за календарната 2023 година редовно месечно заседание на Общински съвет – Попово. То бе водено от председателя – Георги Георгиев, в присъствието на кмета на община Попово – д-р Людмил Веселинов, зам.-кмета Трифон Трифонов и експерти от Общинска администрация.

Двадесет и осем общински съветници работиха по дневния ред от 9 точки, като в началото на заседанието с едноминутно мълчание всички присъстващи почетоха паметта на починалия в началото на тази седмица инж. Николай Николов – дългогодишен директор на Дирекция „Териториално-селищно устройство и архитектура“ към Община Попово. Януарската сесия продължи с работа по първата точка от дневния ред, по която общинските съветници гласуваха и единодушно одобриха приемане на Наредба за изменение на Наредба на Общински съвет – Попово за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. В хода на заседанието бе приета и Програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2023 година.

С пълно мнозинство бе одобрено предоставянето на пасища, мери и ливади, общинска собственост, за общо и индивидуално ползване за 2023/2024 стопанска година в съответствие с условията за поддържане на земята в добро екологично и земеделско състояние. На януарската сесия бе гласуван и приет годишен план за ползване на дървесина от горските територии на община Попово през 2023 г. и одобрен начинът на ползване на дървесина от общински горски територии от годишен план за 2023 година. Общинските съветници дадоха съгласието си за създаване на Съвет по въпросите на социалните услуги, съгласно чл. 27, ал. 1 от Закона за социалните услуги. В хода на заседанието бяха гласувани и единодушно одобрени извършените разходи за командировки на кмета на общината за периода 1 октомври – 31 декември 2022 г., а също така с пълно мнозинство бяха приети Общински годишен план за младежта за 2023 година и отчет за дейността на ОбС-Попово и неговите комисии за периода 1 юли – 31 декември 2022 г.

В края на сесията общинският съветник Димитър Димитров отправи запитване относно детското отделение в МБАЛ-Попово и актуалното му състояние. Отговор на въпроса му бе даден от управителя на поповското лечебно заведение – Йовчо Яков, който обясни, че към момента детското отделение в болницата временно е затворено, поради отсъствието на работещите в него педиатри, които са в полагаем отпуск до 17 февруари. Кметът на община Попово – д-р Людмил Веселинов сподели, че съвместно с ръководството на МБАЛ-Попово правят всичко възможно да решат възникналия проблем, като търсят в областта и региона детски лекари, които да бъдат временно ангажирани и назначени на работа до завръщането на колегите им. До този момент обаче те са получили отказ от всички специалисти, с които са провели разговори и са се опитали да привлекат в редиците на поповската болница.

Въпрос бе зададен и от общинския съветник Десислава Игнатова – относно необходимостта от осигуряване на ученически транспорт за деца, учещи в ПГТЛП – гр. Попово и живеещи в кв. Невски.

Отговор на запитването й даде кметът на община Попово – д-р Людмил Веселинов, който обясни, че ще се запознае в детайли с проблема и увери, че ще бъде намерено съответното решение за него.

С това първото редовно месечно заседание на Общински съвет – Попово за календарната 2023 г. завърши поради изчерпване на точките от дневния му ред.

Първо за календарната 2023 година редовно месечно заседание на Общински съвет – Попово На 26 януари в залата на Дом…

Posted by Община Попово on Thursday, January 26, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе