Отбелязване на 145 години от Освобождението на Попово

На 27 януари, за да отбележат 145-годишнината от Освобождението на Попово от турско робство, в двора на храм „Св. Архангел Михаил“ в гр. Попово бяха дошли много ученици и граждани.

С камбанен звън започна честването на тази значима дата от историята на града ни. В началото бе представена хронологията на военните действия, водени в нашия край и довели до това паметно събитие. Заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на Попово войни бе отслужена от ставрофорен иконом Валентин Лазаров – архиерейски наместник на Поповска духовна околия. Кметът на община Попово – д-р Людмил Веселинов, поздрави всички присъстващи за празника и ги призова да продължават да пазят и съхраняват българската историческа памет и със същото чувство на национална гордост и непримирим дух да честват всяка една годишнина, свързана с великото и геройско минало на нашата родина. Михаела Димитрова и Михаил Стоев от 2б клас на ОУ „Св. Климент Охридски“ представиха емоционално стихотворения, посветени на Освобождението. За да отдадат почитта и преклонението си пред геройския подвиг и паметта на загиналите за свободата на града ни войни, венци пред паметника им поднесоха кметът на община Попово – д-р Людмил Веселинов, председателят на Общински съвет – Попово – Георги Георгиев, както и ученици от всички учебни заведения от града ни.

Почетният караул, който бе отдаден пред паметниците на загиналите за свободата на Попово войни, бе изпълнен от членове на Регионален клон „Таньо войвода“ – Попово към Национално дружество „Традиция“ и ученици от ПГ „Христо Ботев“.

Отбелязване на 145 години от Освобождението на Попово На 27 януари, за да отбележат 145-годишнината от Освобождението…

Posted by Местен Вестник on Friday, January 27, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе