С ритуал за полагане на венци и цветя започна отбелязването на 145 г. от Освобождението на Търговище

С ритуал за полагане на венци и цветя започнаха проявите за отбелязване на 145 г. от Освобождението на Търговище от османско владичество.

В памет на загиналите за свободата на града ни пред Морената в квартал „Вароша“ цветя положиха кметът Д-р Дарин Димитров, областният управител Станимир Парашкевов, председателят на Общинския съвет Емине Якубова, ръководители на държавни структури, културни и образователни институции и граждани.

Пред Морената бе припомнено, че традицията за отбелязване на 29 януари именно там датира от 1970 г., когато е открит и монументът. В основите му са положени: списъкът с имената на жертвите от Търговище, книгите за историята на града от краеведите Панайот Дражев и Иван Халаджов, фотографии и юбилейни вестници.

Панихида в памет на загиналите за свободата бе отслужена в църквата „Св. Успение на Пресвета Богородица“.

Припомняме, че до 13.00 ч. днес отворено с вход свободен ще е Славейковото училище. Там посетителите могат да видят изложбата „Реликви на свободата“. Експозицията показва ценности от фонда на музея, свързани със събития и личности, свързани с освобождението на града.

В 18.00 ч. днес празнична заря на площад „Свобода“ ще озари небето над града.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе