Отново голям брой нарушения на скоростните режими от водачи на товарни автомобили

През миналата седмица(от 13 до 19.02.2023 г.) в страните-членки на “Roadpol”, сред които е и Република България, бе проведена специализирана полицейска акция с цел подобряване на пътната безопасност. Акцентът й този път бе върху товарните автомобили и автобусите. Целта й бе превенция на предпоставките за тежки ПТП с участието на тези видове МПС, тъй като логично те са съпътствани от по-голям брой загинали и ранени, отколкото с друг вид МПС. В хода й полицейските служители осъществяваха контрол основно за неспазване времето за почивка от водачите на товарни автомобили и автобуси, за нарушения на скоростните режими, за евентуално управление след употреба на алкохол или упойващи вещества, за превоз на необезопасени товари и за претоварване на автомобилите.

По време на операцията по пътищата на област Търговище са проверени 267 товарни автомобила. Управлението с превишена скорост продължава да бъде най-често срещаното нарушения от страна на водачите. Анализът на констатираните нарушения сочи, че почти всеки втори от водачите на проверените автомобили е нарушил скоростните решения – установени са 133 случая на управление с превишаване на максимално регламентираната скорост. По време на проверките, в които са участвали и служители на ИА „Автомобилна администрация“-Търговище, са установени и 9 случая на управление на моторното превозно средство от водачи с нередовни документи, 8 случая на управление на товарни автомобили с техническа неизправност, 5 – на управление без използване от водачите на обезопасителен колан, 4 – на нередовни документи на превозното средство, и 2 – на нарушения, свързани с издадени документи на превозвача. Контролните органи са констатирали и случай на управление на товарен автомобил от водач, който е под въздействието на наркотично вещество.

Значително по-малко нарушения са констатирани при проверените по време на превантивната акция в област Търговище 84 автобуса. Установени са 6 случая на превишаване на максимално допустимата скорост, и по един – на неизползване на обезопасителен колан от водача и на нередовни документи на водач на МПС.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе