С вкусни мартенички посрещнаха кмета и жителите на Търговище

Възпитаниците от Професионална гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии „Алеко Константинов“ заслужено спечелиха конкурса „Вкусна Баба Марта“ на III Национален „Празник на мартеницата Търговище 2023 г. Преди празника децата изненадаха жителите на града с направени от тях вкусни мартенички до Къщичката на Пижо и Пенда. Ученичките Айлие Ахмедова и Албена Емилова лично връчиха и на кмета на Търговище д-р Дарин Димитров красиви и апетитни бело-червени печива, които бяха изработили под ръководството на учителката по професионална подготовка Цветелина Илиева.

С богат асортимент от вкусни мартенички ще сюрпризират минувачите и на 1 март. На деня на художествената самодейност и на Баба Марта в центъра на Търговище на открита сцена до кметството от сутринта до вечерта ще има богата артистично-музикална програма. Очаква се на обяд да покажат таланта си няколко стотин деца от училище „Христо Ботев“, 3ОУ „П.Р.Славейков“ и ПГТХВТ “Ал. Константинов“, а след 17 часа програмата продължава с изпълнения на Вокална формация „Цветница“ гр. Попово, мъжка воклна група „Паламарца“, Фолклорен клуб „Омая“, клуб „Джумалийци“, Еда Алиева и Представителен ансамбъл „Северняче“. Концертът ще завърши с изпълнение на „златната флейта“ на Северна България Боряна Пантелеева, завършила „джаз и поп пеене“, която е по-известна с псевдонима Бриана. Фолк дивата ще извесе букет от обичани народни песни, когато ще се извие най-дългото „Мартенско хоро“ и участниците в него ще оформят Жива Мартеница.

И тази година в къщичката на Пижо и Пенда се събират детски творби на тема „Нарисувай Баба Марта“, като жури ще отличи най-добрите от региона и страната. Празникът е организиран от „Блян“, Български арт и фолклорен център „Нестия“, Агенция Форум България в партньорство с Център за специална образователна подкрепа, като в къщичката на Пижо и Пенда има щанд от детски творби с благотворителна цел за децата от центъра.

Празникът на мартеницата в Търговище цели популяризирането на българския фолклор – чрез един от най-разпознаваемите български символи – мартеницата чрез различни занимателни артистични прояви, които правят съпричастни малки и големи вече трета поредна година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе