7 любопитни факта за уискито

Уискито е една от най-харесваните и консумирани алкохолни напитки по цял свят. Трудно бихме могли да определим родината му тъй като и Шотландия, и Ирландия претендират за това право, като всяка държава има своя собствена версия на историята на напитката. Без значение дали говорим за скоч, бърбън, ръжено, канадско, уиски от Япония, Австралия или Калифорния, то носи със себе си някои неподозирани факти.

В следващите редове сме Ви подготвили няколко такива факта за „водата на живота“:

  • Всяка една секунда в световен мащаб се купуват повече от 30 бутилки шотландско уиски. Шотландия печели по 125 британски лири в секунда от износ на уиски, а шотландското уиски се продава почти два пъти повече от канадските, американските, японските и ирландските уискита взети заедно.
  • Уискито е един от водещите фактори в икономиката на Великобритания, тъй като е една от петте най-търсени стоки за износ от Острова.
  • Най-старото съществуващо уиски в световен мащаб е 400-милилитрова бутилка „Glenavon Special Liqueur Whisky“. Уискито е бутилирано в периода между 1851 г. и 1858 г. и към този момент държи световния рекорд за най-старо уиски в света в книгата на рекордите „Гинес“. Бутилката е продадена на търг за 16 519,88 долара.
  • Най-скъпата бутилка уиски на света носи името Isabella’s Islay и произлиза от остров Айли, Шотландия. За изработката на бутилката са използвани 8 500 диаманта, 300 рубина и бяло злато. Цената на това уиски възлиза на 6,2 милиона долара.
  • По-голяма част от дестилериите за уиски в Шотландия вече не принадлежат на шотландци. Единствените останали такива са Едрингтън, Macallan, Highland Park, както и още 17 малки семейни уиски дестилерии.
  • По закон, въведен в Ирландия и Шотландия, уискито трябва да отлежава минимум три години, а отвъд Океана – поне две, като то отлежава единствено в бъчви. В момента, в който се налее в стъклени бутилки, процесът спира и налятото уиски може да се запази в стъклото около 100 години. Веднъж отворена стъклена бутилка остава годна за пиене в следващите пет години.
  • Научно доказано е, че малцовото уиски е по-полезно от червеното вино, тъй като съдържа повече елагинова киселина – антиоксидант, който устоява на сърдечни заболявания и дори има възможност да спре развитието на ракови клетки. Именно поради тази причина по време на „сухия закон” в САЩ уискито и по-конкретно Laproaig е единственото разрешено алкохолно питие и то само за „медицински нужди”.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе