Завеждащият на Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Търговище посрещна десетокласници по Образователната програма

Завеждащият  на Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Търговище г-н Николай Николов посрещна десетокласници от Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ с ръководител Катя Найденова. През месец март, когато изнесе лекция пред тях за наказателното правосъдие в България, той им отправи покана да бъдат негови гости.

В Окръжния следствен отдел г-н Николов припомни на учениците структурата на съдебната система, какво е досъдебно производство, показа такива дела и разказа за най-честите поводи за образуването им. Домакинът разясни как се призовава свидетел за даване на обяснения и как се процедира при непълнолетни свидетели, каквито са днешните посетители в службата.

„Случвало ли се е на Вас или на Ваши колеги да бъдат нападани, заплашвани? Трудно ли се стига до Вашата позиция? Има ли тук детектор на лъжата? Как и къде се задържат лица за 24 часа? А до 72 часа? За престижа и отговорността да работиш в системата.“ – това бяха част от въпросите, които вълнуваха гостите и зададоха на следовател Николов.

За краткото време на срещата магистратът с над 43 години професионален опит се опита да предаде на подрастващите по лесен и достъпен начин същността на основни понятия и процедури.

На учениците бяха връчени специални удостоверения за участие в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.”

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе