До 2 май физическите лица декларират доходи, получени през 2022 година

Остават шест дни, в които физическите лица могат да декларират доходите, които са получили през 2022 година. Втори май, вторник, е крайният срок не само за подаване на декларациите, но и за заплащане на дължимите данъци.

От началото на данъчната кампания до момента в офис Силистра са подадени над 9100 данъчни декларации, като – 7553 от декларациите са подадени по електронен път с персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис /КЕП/, което е около 82 % от общо подадените,  – 580 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а близо 1000 са ги подали в офиса на приходната агенция.

Данъчно задължените лица от област Силистра, които са се възползвали до момента от данъчни облекчения при деклариране на доходите си за 2022г. са 2978 , което е 32% от общо подалите декларации за периода.

Годишна данъчна декларация подават лицата, получили през 2022 година доходи от хонорари, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем или от продажба на имущество, също трябва да попълнят формуляра. В декларацията се посочват и някои облагаеми с окончателен данък доходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител и др.

Физическите лицата, извършващи дейност като търговци, например  регулярно продават стоки в интернет с цел печалба, включително едноличните търговци, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, подават годишните си декларации за доходите до 30 юни 2023 г. В случай че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 2 май.

Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с ПИК или КЕП. От началото на март потребителите могат да се възползват и от предварително попълнената декларация, в която са отразени данни, подадени в приходната агенция от работодателите и платците на доходи.

Онлайн плащането е една от най-често използваните електронни услуги на НАП. От началото на годината до момента през нея без такси са платени близо 100 млн. лв.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефоните на приходната агенция: 0700 18 700 или 02/9859 6801, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор и в сайта на НАП.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе