38-и Национален поход „По пътя на четата на Таньо войвода“ в Попово

За тридесет и осма поредна година Попово посрещна Националния поход „По пътя на четата на Таньо войвода” и почете паметта на героите. Той се проведе от 30 май до 2 юни, като организатор на родолюбивото дело e Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие” в лицето на неговия председател – д-р Анатолий Кънев.

Събитията в община Попово, посветени на похода, тази година започнаха на 1 юни с проведената в Исторически музей – Попово лекция на тема „Пътищата към Освобождението“. Заедно с представената книга, носеща същото заглавие, тя бе изнесена от проф. д-р Петко Петков от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с което бе поставено началото на тържествата в града.

Тържествената част по посрещане на походната колона се състоя на пл. „Александър Стамболийски“. Официални лица, учители, ученици, граждани и гости на Попово, под звуците на Ботевия марш, посрещнаха 38-ия Национален поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“, като четниците бяха поздравени от кмета на община Попово – д-р Людмил Веселинов. В знак на признателност и преклонение пред подвига на Таньо Стоянов бяха поднесени венци пред паметника му в центъра на града. По традиция за шестнадесети път се проведе Прегледът на строевата и маршова песен, в който всички участници от похода, както и ученици от училищата в община Попово и участници от общините Разград, Силистра и Тутракан показаха с марш и песен, че са горди наследници на героите, загинали за идеала за Свободата. За показан висок патриотичен дух и достойно представяне в прегледа на строевата и маршова песен оценяващата комисия удостои с почетен медал и грамоти всички участници в прегледа. В културната програма на събитието се включи с концерт световноизвестният музикант Теодосий Спасов и Фолк Квинтет, а истинска радост за поповчани бе участието в него на талантливата млада изпълнителка и наша съгражданка – Милена Таушанова.

Тържествените чествания продължиха с военноисторическата възстановка „Загиналите за Свободата на България поборници от Революционната чета на Таньо войвода“, пресъздадена от Регионален клон „Таньо войвода“ – Попово към Национално дружество „Традиция“, Патриотичен клуб „Възраждане“ – гр. Търговище, РК „Хаджи Димитър“ – Сливен и РК „Традиция“ – гр. Велики Преслав, гр. Шумен и гр. Русе.

Походът приключи на 2 юни, на Керчан баир – лобното място на Таньо войвода и неговата чета, когато воят на сирените разнесе техния героичен глас. С минута мълчание, чувство на признателност към хилядите българи, проляли кръвта си за Отечеството, присъстващите почетоха паметта им. В този ден – на 2 юни, те сведоха глави и пред саможертвата на Таньовите четници – героите, които се превърнаха в светъл идеал за поколения българи.

38-и Национален поход „По пътя на четата на Таньо войвода“За тридесет и осма поредна година Попово посрещна…

Posted by Община Попово on Friday, June 2, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе