Гробът на български войник от с. Кошничари е реставриран и осветен след 105 години

На 11 юни 2023 г. в манастира „Челик дере“ (Северна Добруджа, Румъния) бе отслужена заупокойна света литургия и панихида по повод 105 години от гибелта Петър Иванов Малчев от с. Кошничари, Търговищко, а възстановеният му гроб и надгробен паметник бяха осветени. Той е български артилерист от годините на Първата световна война, ефрейтор от 2-а батарея на 23-и артилерийски полк. Починал е на 19 септември 1917 г. вследствие на заболяване в 1/12 полска болница, намираща се в района на манастира „Челик дере“, недалеч от гр. Тулча. След смъртта си е бил погребан в единичен гроб в манастирското гробище.

Гробът е открит едва през 2008 г., по време на организираната от музеите в Добрич и Тутракан научна експедиция за издирване на български военни паметници на Добруджанския фронт. Тогава надгробният паметник, направен от бял мрамор, е в окаяно състояние, със счупено рамо, но надписът на него ясно си личи: „Бомбардир Петър Иванов Малчев от с. Ново малко…“ Така, гробът на един български войник е открит, заедно с още няколко десетки гробове на български войници в Северна Добруджа, където воюва храбрата III-а българска армия под командването на генерал-лейтенант Стефан Тошев. Името на Петър Иванов Малчев фигурира и в издадения през 2016 г. сборник-регистър „Те загинаха за Добруджа“ с автори Петър Бойчев и Радослав Симеонов, съдържащ имената на над 16 000 български офицери и войници, положили своите кости за освобождението на Добруджа.

Всъщност в с. Кошничари, каквото е сегашното име на с. Ново малко, помнят и знаят за Петър Малчев, произведен посмъртно в чин „ефрейтор”. Името му е изписано и на паметната плоча в селото. Но за съжаление, там е сгрешено мястото на гибелта му – записано е, че е загинал по време на сраженията от Тутраканската епопея в началото на септември 1916 г. Но в действителност при Тутракан загива неговия брат – Деню Малчев, а в Петър умира година по-късно в манастира „Челик Дере“, намиращ се на 30 км западно от Тулча.

Минават няколко години от откриването на паметника. При второто си посещение в манастирското гробище двамата негови откриватели с тревога констатират, че междувременно липсва и другото рамо на надгробния кръст. Затова, по инициатива на адвоката от Добрич Милен Кадикянов започва кампания за възстановяване на паметника. Последният запознава със своята идея Адвокатската колегия в града, чийто председател е самият той, а така също и членове на Висшия адвокатски съвет в София. През месец март 2023 г. висшият орган на българската адвокатура решава да финансира проекта на Милен Кадикянов за ремонт на паметника на Петър Малчев. Средствата са на обща стойност 4000 лв., отпуснати благодарение на Ивайло Дерменджиев – председател на Висшия адвокатски съвет и Красимир Краев – секретар на Висшия адвокатски съвет.

Председателят на Адвокатската колегия в Добрич отново не стои със скръстени ръце. Предприема незабавно пътуване до Румъния, издействайки си аудиенция при предстоятеля на Тулченската митрополия епископ Висарион, под чиято духовна опека се намира манастирът „Челик дере“. След личен разговор с владиката, успява да получи неговото разрешение и благословия за възстановяването на българския военен гроб.

С помощта на скулптора-каменоделец Димитър Янков и майстор-зидаря Валентин Ангелов, добричкият адвокат се заема с обновяването на старата паметна плоча и оформянето на надгробния кръст. Със свой личен труд той съдейства за иззиждането на стените на гроба и неговото облагородяване, за да може да придобие един достоен за паметта на героя външен вид. Така само за около 40 дни всичко вече е готово.

На 11 юни в гробищния парк на манастира „Челик дере“ е проведена религиозна церемония, водена лично от епископ Висарион. Отслужена е заупокойна света литургия и панихида, на която присъстват българи и румънци – свещеници от Тулченската митрополия, игуменката на манастира майка Касиана, г-жа Албена Пискова – член на Висшия адвокатски съвет, г-н Йордан Йорданов – резервен член на Висшия адвокатски съвет, председателите на адвокатските колегии в Плевен, В. Търново, Добрич и др. Епископ Висарион държи вълнуващо слово, а търновските адвокати донасят пръст от България, която поставят на гроба на Петър Малчев. Хвала на тези хора!

Един български войник от с. Кошничари, Търговищко, е почетен и вече има свой възстановен гроб с надгробна плоча, пред които всеки може да се поклони. Дано душата му намери покой! Дано примерът на Милен Кадикянов и Висшия адвокатски съвет бъде последван и от други родолюбиви българи.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе