ОДМВР-Търговище се включи като партньор в жизнерадостна превантивна инициатива с деца послучай Деня на безопасността на движението по пътищата

За пета поредна година 29 юни у нас се отбелязва като Ден на безопасността на движението по пътищата.Той е обявен за такъв с решение N 2353 от 19.06.2019 г. на правителството на Република България. Основната идея е чрез този специален ден в календара да бъде насочен фокусът на обществото към проблематиката, да се повиши информираността и чувствителността му по темата, както и да се провокира промяна в рисковото поведение на пътя от страна на водачите на МПС.  

В прохладната утрин на днешния ден една от алеите на красивия парк „Борово око“ в гр. Търговище бе огласена от детски смях и глъч.  От Центъра за подкрепа на личностно развитие – Обединен детски комплекс Търговище(ОДК) бяха организирали за децата от детските градини и образователни центрове в града тематична превантивна инициатива под наслов „БЕЗОПАСНО ЛЯТО“. Партньор в осъществяването й бе ОДМВР-Търговище.

Инспектор Нурай Ниязиев от сектор „Пътна полиция“ запозна малчуганите в подходяща за възрастта им форма с основните правила за безопасно движение по улиците и пътищата. За децата и техните преподаватели бе удоволствие да се снимат с пътните полицаи, сред които бе и началникът на сектора в областната дирекция ст. инсп. Деян Симеонов.

Малчуганите под ръководството на преподаватели от ОДК участваха в специално подготвени от учителите им състезателни и образователни игри, рисуваха на асфалта с тебешир по темата за пътната безопасност, участваха в тематична викторина с въпроси, касаещи основни въпроси на правилното поведение на децата на пътя. А въпросите бяха повече от актуални предвид факта, че вече е лятна ваканция. Например: Как да пресичаме на пешеходна пътека, когато караме скейтборд, тротинетка или велосипед?; Редно ли е да тичаме на пешеходната пътека или да си гледаме в телефона, докато я пресичаме?, и др.

Разделени на два отбора, те редиха пъзели, които при правилното им сглобяване илюстрираха различни пътни знаци, и опитваха да дадат правилни отговори в поднесени им различни гатанки. Децата демонстрираха управление на тротинетки при спазване на правилата за движение на импровизирана на алеята в парка улица-полигон. С цел затвърдяване на правилата за правилно придвижване те влязоха в ролите на различни категории участници в движението, като в една от забавните игри например имитираха автомобили. Всичко бе поднесено под формата на игра, а за правилните си отговори малчуганите бяха поощрявани с балони. Инициативата бе осъществена на фона на весела детска музика, и съвсем естествено и закономерно  накрая всички и потанцуваха.

За времето от 01.01.2023 г. до 28.06.2032 г. в област Търговище са регистрирани 62 тежки пътно-транспортни произшествия,  в които са загинали 9 граждани и са ранени 86. Служителите на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция са съпричастни към Деня на безопасността на движението по пътищата и пожелават лек път и безопасно пътуване на участниците в движението, като ги призовават – пазете себе си, пазете и другите на пътя.

одмвр

инициатива

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе