Апелативният съд във Варна потвърди присъда спрямо четирима подсъдими за убийство край с. Ралица

Варненският апелативен съд потвърди осъдителната присъда на Окръжния съд в Търговище спрямо четирима подсъдими, извършили в съучастие убийство по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост през 2021 г. в землището на с. Ралица.

Дженгиз М., който е извършил престъплението при опасен рецидив, ще бъде лишен от свобода за 16 години. Баща му Диан М. е с 15-годишно ефективно наказание. Юлиян Р. и Р.О.  към момента на деянието са били непълнолетни, но са разбирали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си. Наложеното на първия наказание „лишаване от свобода“ е в размер на 5 години и 4 месеца, а на втория – 1 година и 2 месеца. Дженгиз и Диан трябва да заплатят солидарно на двамата наследници на починалия сумата от общо 100 хиляди лв. – обезщетение за причинените им неимуществени вреди. Защитниците на четиримата обжалваха първоинстанционната присъда, като поставиха под въпрос виновността им.

В хода на въззивното производство бяха събрани допълнителни доказателства, които помогнаха за изясняване на фактите.

Диан М. отдавал къща под наем на мъж и непълнолетната му дъщеря. Пострадалият Кязим А. често гостувал в този дом, но наемодателят не одобрявал това. След почерпка, на 23 март 2021 г. подсъдимите решили да изгонят госта. Двамата непълнолетни влезли в имота и му нанесли удари. В побоя се включили и възрастните. Това станало пред погледа на очевидци – деца. Пострадалият успял да се измъкне, но противниците му го натоварили в багажника на автомобил и го изоставили в гориста местност. Раненият бил забелязан от трима свидетели, но от страх не уведомили никого. Починалият бил намерен на следващата сутрин.

И проверяващата инстанция прие, че с действията си четиримата подсъдими са осъществили престъплението. Безспорно и за настоящия съдебен състав убийството е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Извършителите са проявили отмътстителност и ожесточеност в стремежа си да „накажат“ пострадалия. Малтретирали са невъоръжен и уплашен от нахлуването им човек, атакувайки го чрез множество удари в жизненоважни части на главата и тялото, като са съзнавали, че не могат да отмерят насилието си до степен само на причиняване на телесни увреждания, се посочва в решението. Захвърлили са го в гората през зимата без връхни дрехи в тъмната част на денонощието. Никой от четиримата въпреки възрастта, жизнения опит и интелектуалния си капацитет не е положил усилия да предотврати фаталния резултат. Апелативният съд категорично отхвърли тезата на защитата, че подсъдимите са имали умисъл само за причиняване на телесна повреда, не и за смърт. Нанесли са жесток побой на кротък човек, непроявил никаква агресия спрямо тях.

Въззивният състав заключи, че определените от Окръжен съд – Търговище наказания са справедливи. Въпреки възрастта си, е необходимо непълнолетният и към настоящия момент Р.О. да изтърпи наказанието ефективно.

Решението на Апелативен съд – Варна подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе