Тримата нидерландци остават в ареста във връзка с откритата нарколаборатория в село Врани кон

Снимка: Данче Бозаджиева

Търговищкият окръжен съд постанови мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за трима нидерландци. М. Б. (на 46 години), Й. С. (на 48 години) и К. Ф. (57-годишен) са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, като групата е създадена с цел производство, преработка, придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества или техни аналози – престъпление по чл. 354а, ал. 1 и ал. 2 и по чл. 321 от НК. В стопанска постройка в землището на с. Врани кон, общ. Омуртаг, тримата са действали в съучастие, като без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите са произвеждали и преработвали прекурсор – бензил метил кетон. Държали са и съоръжения и материали за производство на наркотици.

Трима чужди граждани, единият от които организатор на престъпната дейност, са задържани в хода на действията, които продължават под наблюдението на прокуратурата

Съдът постанови мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и за тримата, вземайки предвид, че целта на мярката е да обезпечи присъствието на обвиняемите в хода на разследването и съществува реална опасност, както да извършат престъпление, така и да се укрият. Съобрази и практиката на Европейския съд по правата на човека, според която защитата на обществения интерес надделява над правото на лична свобода.

Припомняме, че тримата поданици на Кралство Нидерландия бяха задържани в събота – 19 август 2023 г., когато беше открита нарколабораторията в с. Врани кон, общ. Омуртаг.

Определенията на Окръжен съд – Търговище, с които се постановяват мерките за неотклонение, подлежат на обжалване и протест в пред Апелативен съд – Варна. При обжалване съдът насрочва делото от 10,00 ч. на 29.08.2023 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе