Президентът Радев: Изключителното представяне на Нургюл Салимова на Световната купа по шахмат е успех за цяла България

Изключителното представяне на Нургюл Салимова на Световната купа по шахмат в Азербайджан е успех за цяла България. Нашата състезателка показа в Баку не само силна игра, но и талант, интелект, воля и устойчивост. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес с шахматистката Нургюл Салимова – вицешампион на Световната купа по шахмат в Азербайджан. Държавният глава поздрави състезателката за класирането й на финала в една от най-престижните надпревари за годината в шахмата и я удостои с почетен плакет на президента.

В срещата на „Дондуков“ 2 участваха родителите на Нургюл Салимова, нейният треньор Живко Жеков и Васил Антонов – председател на Българска федерация по шахмат 2022. „Участието на Нургюл даде повод за гордост и споделена радост в цяла България, а светът заговори отново за българската школа по шахмат“, заяви Румен Радев. Президентът поздрави състезателката ни, че е съхранила традициите на семейството си в този спорт, които се предават от няколко поколения, както и за примера, който дава на младите хора в България. „Нургюл доказа, че когато човек получи подкрепата на семейството си, постига успехи“, заяви държавният глава и благодари на родителите й, че са насърчили уменията на дъщеря си от най-ранна детска възраст. Държавният глава изрази очакване Нургюл Салимова да продължи да развива потенциала си и да извоюва нови титли.

Участието в Баку разкри пред широката общественост и неуредици в българския шахмат и необходимостта от адекватни мерки, заяви още президентът Румен Радев. Васил Антонов – председател на Българска федерация по шахмат 2022, също посочи, че трябва да се постави фокус върху проблемите, за да се намерят  работещи и ефективни решения.

По време на срещата Нургюл Салимова разказа за предстоящите турнири, в които ще участва, подготовката си за тях, както и за целите, които си поставя като състезател.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе