120 годишнина на НЧ“Михаил Донев-1903“ с. Лиляк

Първото название на читалището в с. Лиляк е „УСПЕХ“ 1903г. Кога читалището е преименувано в “ Пробуда“ не се знае точно, по късно през 1948г. е преименувано в „Михаил Донев“ и до днес е така.
Водени от любородната идея да съхраним, популяризираме и развием духовните традиции на България, през 1903 г. първостроителите на село Лиляк създадоха ЧИТАЛИЩЕ „Успех“, сега „Михаил Донев“. Оттогава вече 120 години читалище Лиляк ревниво пази непреходното ни културно наследство, поддържа жив огъня на познанието и развива многолика народополезна дейност.

През всичките тези години Читалище „Михаил Донев-1903“ беше, продължава да е и ще пребъде стожер на българщината. Под неговата стряха намират поле за изява множество поколения самодейци, формират се стотици личности, израстват десетки творци, провежда се богата културна дейност.

120 години Читалището е средище на културния и просветен живот в с.Лиляк, символ на духовността, емблема на духовността и единствен културен институт в с. Лиляк.

На празника присъстваха кмета на Търговище д-р Д. Димитров, Веляна –РЕКИЦ, Албена Недева-Общински Читалищен съвет, партньори –РПК с. Лиляк,ОУ“Христо Ботев“ съграждани от с. Лиляк и гости от с. Здравец, Пенсионерски клуб „Люляк“ с. Лиляк.

Ние им пожелаваме да продължават да съхраняват българския фолклор,традиции в името на България!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе