Обвинен в притежание на различни видове наркотици от Търговище остава в ареста

Варненският апелативен съд отхвърли жалбата на обвиняем в държане на наркотици с цел разпространение срещу определение на Окръжния съд в Търговище, с което е била оставена без уважение молбата му за изменение на мярката за неотклонение. Николай Н. е в ареста от края на юни. За иззетите вещества физико-химическата експертиза е установила 2,81 гр. кокаин, 5.38 гр. метаамфетамин и 3.13 гр. марихуана. Те били открити у него и в помещения, които обитава. Разпитани свидетели твърдят, че Николай е разпространител. Той е осъждан 4 пъти, предимно за нарко престъпления.

Защитата оспорва обвинението по отношение на владението на голяма част от иззетите вещества, както и наличието на опасност от извършване на престъпление. Обвиняемият не би могъл да въздейства на свидетели, защото те вече са разпитани, посочи адвокатът. Представителят на Апелативната прокуратура припомни, че последните три осъждания на Николай са свързани с държане, разпространение на наркотици и шофиране след употребата им. Те са извършвани в 4 последователни години в периода 2018 – 2022.

Съставът на Апелативния съд смята, че са събрани достатъчно данни, които водят до извод за съпричастност на Николай Н. към деянието, за което прокуратурата му е повдигнала обвинение. Въззивната инстанция не споделя тезата на защитата, че за част от веществата не може да се търси отговорност на обвиняемия. И макар да няма опасност от укриване, продължава да съществува риск от извършване н престъпление. За това говорят откритите 5 вида различни субстанции и разпитаните 15 свидетели, всеки от които за различни периоди разказва, че е купувал тъкмо от него.

Не бива да се подценява и съдебното минало на 40-годишния мъж. За първата си присъда той е реабилитиран през 2013 г., но следващата поредица от деяния между 2018 и 2022 г. е свързана с наркотици. В два от случаите наложеното наказание „лишаване от свобода“ е било отложено с изпитателен срок и именно в него е извършено настоящото престъпление.

Всички тези обстоятелства налагат извода, че задържането под стража на Николай Н. и към момента е правилно и законосъобразно. Затова Апелативният съд потвърди определение в този смисъл на Окръжен съд – Търговище. Съдебният акт не подлежи на обжалване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе