Празник „Чудото на чесъна – храна и лекарство“ в село Садина

На площад „Садинска слава“ в центъра на село Садина, при сериозен обществен интерес, се състоя първият по рода си празник „Чудото на чесъна – храна и лекарство“. Събитието бе организирано от Кметство с. Садина и НЧ „Съединение-1889“ – с. Садина, с подкрепата на Община Попово и под патронажа на кмета на община Попово – д-р Людмил Веселинов. На празника присъстваха досегашният кмет на село Садина и кандидат за такъв на предстоящите местни избори – Хриска Тодорова, Росица Георгиева – главен експерт „Култура“ към Община Попово, културологът Петя Габровска, кметове на населени места от общината, жители и гости на Садина. Проявата бе официално открита от председателя на местното читалище – Павлинка Димитрова, която изказа своите благодарности към всички дарители, спомогнали за осъществяването на тази отдавна замислена идея за провеждането на празник на чесъна в поповското село.

В рамките на празничния ден, като част от събитията, предвидени в програмата, производители на чесън от Садина и региона представиха на вниманието на присъстващите жители и гости на селото част от своята продукция в подредената в близост до площада изложба-базар на чесън и продукти, съдържащи този зеленчук или свързани с него. Организиран бе също и кулинарен конкурс на ястия с чесън, които бяха изложени и красиво приготвени от сръчните ръце на майстори готвачи от с. Садина, гр. Попово, гр. Разград, с. Алваново, общ. Търговище, с. Кулина вода, общ. Белене, и др. Вкусните кулинарни изкушения бяха оценявани от четиричленно компетентно жури с председател Светослав Славчев, като за най-добре изявилите се участници в конкурса бяха предвидени награди. В програмата на празника бяха включени и лекции и беседи по теми относно ползите от употребата на чесъна като храна и лекарство.

За доброто настроение на всички присъстващи домакините бяха подготвили фолклорна програма с участието на индивидуални изпълнители, певчески и танцови групи от цялата страна – от областите Търговище, Разград, Русе, Шумен, Силистра, Плевен и Пазарджик. Те представиха на вниманието на публиката народни песни, хора, стихове и хумористични сценки, като бяха пресъздадени и традиционни народни обичаи, свързани с чесъна като земеделска култура. Първото издание на празника „Чудото на чесъна – храна и лекарство“ в село Садина продължи с много настроение и дълги хубави български хора, които се извиха от участници и гости на събитието и изпълниха площад „Садинска слава“ в центъра на селото.

Празник „Чудото на чесъна – храна и лекарство“ в село Садина На площад „Садинска слава“ в центъра на село Садина, при…

Posted by Местен Вестник on Tuesday, October 3, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе