Приключване на договорния процес с изпълнители на медицинска, дентална помощ и аптеки в област Търговище

Снимка: Община Търговище

На територията на област Търговище са подписани общо 196 договора. Териториалното разпределение на договорите и изпълнителите е неравномерно, което не създава предпоставки за равнопоставеност при достъпа до медицински, дентални услуги и лекарствоснабдяване.

Към момента РЗОК – Търговище има сключени договори с 29 изпълнители на първична извънболнична медицинска помощ и 73 договора с изпълнители на специализирана извънболнична медицинска помощ. За изпълнение на медико-диагностична дейност има сключени 4 броя договори със СМДЛ, 3 договора с лечебно заведение за болнична помощ по чл. 14, ал. 3 от НРД за медицинските дейности за 2023-2025 г., 1 договор с ДКЦ, 1 договор с МЦ и 2 договора с изпълнители на дентална помощ. Сключените договори с изпълнители на първична извънболнична дентална помощ са 61.

При условията на НРД за медицинските дейности за 2023 – 2025 г., РЗОК-Търговище е сключила договор с четири болници- три многопрофилни болници за активно лечение – „МБАЛ-Търговище“ АД, „МБАЛ-Омуртаг“ ЕАД, „МБАЛ-Попово“ ЕООД и една специализирана болница за активно лечение „СОБАЛ Д-р Тасков“ ООД.

РЗОК-Търговище има сключени 24 договора с аптеки за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, заплащани напълно или частично от НЗОК/РЗОК.

Договорени са методики за финансиране осигуряването на медицински персонал в лечебни заведения – изпълнители на ПИМП, СИМП, МДД и БП. Същите предвиждат заплащане на допълнителни финансови средства при изпълнение на определени критерии- отдалеченост, трудна достъпност и единствен изпълнител. В рамковия договор за дентална помощ е договорена „Методика за финансиране осигуряване на медицински персонал в лечебни заведения за извънболнична дентална помощ, които извършват дентални дейности в отдалечени, труднодостъпни райони или единствени изпълняват съответната дейност в общината“. Договорена е и Методика за финансиране на аптеки, които изпълняват дейности по договор с НЗОК/РЗОК в отдалечени, труднодостъпни райони или са единствен изпълнител за съответната дейност в община, както и с денонощен режим на работа.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе