Окръжен съд-Търговище не уважи молбата за промяна на „Задържане под стража“ на един от нидерланците заради откритата нарколаборатория в с. Врани кон

Припомняме, че трима поданици на Кралство Нидерландия бяха задържани в събота – 19 август 2023 г., когато беше открита нарколабораторията в с. Врани кон, общ. Омуртаг. На 22-ри същия месец  окръжният съд в Търговище постанови мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и за тримата – М. Б. (на 46 години), Й. С. (на 48 години) и К. Ф. (57-годишен). Те са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, като групата е създадена с цел производство, преработка, придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества или техни аналози – престъпление по чл. 354а, ал. 1 и ал. 2 и по чл. 321 от НК. В стопанска постройка в землището на с. Врани кон, общ. Омуртаг, тримата са действали в съучастие, като без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите са произвеждали и преработвали прекурсор – бензил метил кетон. Държали са и съоръжения и материали за производство на наркотици.

Днес съдът не уважи молбата на защитата на К. Ф. за промяна на мярката за неотклонение „Задържане под стража“ в по-лека, а именно „Домашен арест“. Адвокатът му посочи, че има новонастъпили обстоятелства – договор за наем, на който адрес да търпи домашния арест, както и здравословни оплаквания. За последните прокуратурата не е уведомена, за да вземе необходимите мерки, каквито е взела при оплакванията на другите двама задържани по случая.

Настоящият съдебен състав намира, че опасността обвиняемият да се укрие и да извърши  престъпление не е отпаднала. Представянето в съдебно заседание на договор за наем и формалното деклариране на адрес за призоваване в страната, надлежното процесуално поведение и наличието на хипотетични семейни и медицински причини, е правно ирелевантно за случая.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе